Mgr. Marie Benešová

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2013 14:27:04

Platy ústavních soudců jsou nedůstojné

Platy ústavních soudců jsou nedůstojné

Ministryně spravedlnosti usiluje o dorovnání platů soudců Ústavního soudu.

„Soudci Ústavního soudu jsou na tom platově hůře, než mnozí jejich kolegové v soustavě soudů České republiky. Tato nelogická platová nerovnost vznikla proto, že se na ústavní soudce ze zákona, jako na ústavní činitele, vztahuje až do konce roku 2014 snížená platová základna. Oni sami považují zjevně za nedůstojné se o takové zvýšení platů výrazně zasazovat, proto jsem se tento stav rozhodla řešit a považuji ho za déle neakceptovatelný. Pověřila jsem svého prvního náměstka, aby vstoupil v jednání s Ministerstvem práce a sociálních, které ze zákona stanovuje základnu pro výpočet těchto platů,“ uvedla ministryně Marie Benešová.

Platy soudců v ČR se od začátku roku určují 2,75 násobkem průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Ministerstvo spravedlnosti podporovalo navýšení tohoto koeficientu až na trojnásobek. Vláda tehdy návrhem na navýšení koeficientu reagovala na verdikt Ústavního soudu, který zrušil původní vzorec pro výpočet soudcovských platů. Výsledný růst mezd se ale netýkal a netýká platů Ústavních soudců. Cílem celé aktivity je však pouze dorovnání platů soudců Ústavního soudu, nikoli navýšení platů jiných ústavních činitelů, tedy například politiků. Jako možné legislativní řešení se proto nabízí zakotvení jiného koeficientu pro výpočet platů ústavních soudců, než jaký platí pro kalkulaci mezd politiků, nebo soudců obecných soudů. Celá věc bude ještě předmětem dalších jednání.

„Tuto věc budeme řešit na úrovni prvních náměstků ministerstev práce a spravedlnosti. Odeslal jsem kolegovi doktoru Šimerkovi dopis, ve kterém mu navrhuji, aby tyto propady mezd soudců Ústavního soudu byly odstraněny. Nabízím také veškerou součinnost ministerstva spravedlnosti v této věci. Dopis přikládám ke zveřejnění,“ upřesnil dosavadní postup 1. náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama