Mgr. Olga Sedláčková, MBA

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.08.2012 10:42:22

Investice do zdravotnictví se ČR vyplatí – II.

Investice do zdravotnictví se ČR vyplatí –  II.

Čtenář Dobroděj obsáhle reagoval na můj článek "Investice do zdravotnictví se ČR vyplatí". Já odpovídám na jeho příspěvek „Investice a kde jsou“ (Investice a kde jsou , Dobroděj, 15.8.2012 12:40:23)

Dobroděj napsal:

Investice do zdravotnictví neuvidíme nikdy. A proč? Protože mizí v černých dírách. Jak je využívána zdravotnická technika, která se za tyto investice pořizuje a hlavně jak je vytížena. tím by se mělo operovat před rozhodováním jaká investice se do zdravotnictví provede. Téma první investice a jejich využití.  Nedávno mi jeden pan primář povídá, jsme xyz nemocnice a proto máme nárok na CT. Na můj dotaz jak bude to CT vytíženo, když v okolí jich je již 5 řekl, to mne nezajímá, já to CT mít budu. Takže vyhozené peníze za CT které pracuje na 15 % svého výkonu.

Investice se vyplatí pouze tehdy pokud je řádně využívána. V tom s vámi naprosto souhlasím. Probíhající reforma zdravotnictví by měla řešit především takové otázky, jako jste položil vy. Investice typu CT a dalších drahých přístrojů by měly být využívány na 100% a být v provozu 24 hodin denně, pouze s nezbytnou přestávkou na údržbu, pokud to zařízení vyžaduje. Naším cílem by tedy mělo být vytvořit specializovaná pracoviště, které obslouží větší spádové oblasti. Pro pacienta bude přínosem i to, že na takovém centrálním pracovišti budou soustředěni specialisté, kteří denně vyšetří velké množství pacientů a budou mít za krátkou dobu i obrovskou zkušenost s interpretací výsledků vyšetření. Určitě se nám finančně více vyplatí pacienty na požadované vyšetření z místa jejich bydliště dopravit než pořizovat do každé nemocnice drahé přístroje, které nejsou vytíženy na 100% kapacity. Tím by se měla zabývat ta ostře sledovaná reforma. Ale je holt snadnější prostě zase sáhnou do kapes pacientů.

Dobroděj napsal (zkráceno):

Téma druhé zdravotnické poplatky.  Zdravotnické poplatky nebo povídání pro holuby na střeše. Řeči o tzv. regulaci léčebné péče, kterou se ohání někteří pseudoodborníci na zdravotnictví, by se daly nazvat oním příslovím: to povídejte holubům na střeše. Regulační poplatky tak, jak jsou zavedeny, slouží pouze k vylepšování příjmů některých lékařů.

Regulační poplatek tak, jak je nastaven není žádný „regulační poplatek“, je to prostě jenom další daň, kterou na nás stát uvalil. Smysl regulačních poplatků do dneška nechápu. Stejně jako absolutně nechápu argument, že je třeba lidi odradit od nadužívání zdravotní péče. Vy znáte někoho kdo chodí rád k doktorovi a chodí tam i tehdy když mu nic není?  Já nikoho takového opravdu neznám.

Finanční přínos poplatku pro zlepšení zdravotní péče je pak opravdu diskutabilní. Výnosy z poplatků nejsou účelově určeny na zdravotní péči, lékař či zdravotní zařízení si s výnosem může naložit dle vlastního uvážení.

Částka 30 Kč se pak může zdát na první pohled banální, ale pro lidi s nízkými příjmy, pro rodiny s více dětmi, kteří třeba potřebují častou lékařskou péči, se tato banalita rychle změní v noční můru. I oni přece platí zdravotní pojištění, tak proč mají platit další daň.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama