Mgr. Bc. Pavel Herman, MBA, MPA

"Žádná moc nesmí platit více než zákony." Cicero
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2019 13:31:53

ČR bude pro Vietnamce důležitá pro vstup na evropský trh

ČR bude pro Vietnamce důležitá pro vstup na evropský trh

Česká republika bude pro Vietnamce důležitým mostem pro vstup na evropský trh a pro posílení obchodu mezi Vietnamem a EU, uvedl představitel republiky.

V rozhovoru s Vietnamskou tiskovou agenturou zhodnotil Vojtěch Filip, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, výsledky své návštěvy Vietnamu v létě 2019 a rozvoj mnohostranné spolupráce mezi Vietnamem a jeho zemí pro podpis dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem (EVFTA) a dohody o ochraně investic mezi EU a Vietnamem (EVIPA).

Zopakoval, že nově podepsané pakty budou přínosem pro hospodářský rozvoj obou zemí a provádění dvoustranných dohod. Během schůzek se obě strany dohodly na provádění programů spolupráce, včetně programu vyslání více vietnamských pracovníků, zejména zdravotních sester do EU.

Předseda vlády Nguyen Xuan Phuc rovněž potvrdil tradiční přátelství a strategické vztahy. Oba národy budou podporovat programy spolupráce v oblasti bezpečnosti, obrany, práce, vzdělávání a cestovního ruchu.

Vojtěch Filip vyjádřil naději, že otevření přímé letecké trasy mezi Hanojem a Prahou na podzim 2019 posílí příjezdy turistů do obou zemí. Dodal, že v zájmu posílení turistické a hospodářsko-obchodní spolupráce Česká republika zvýšila vydávání turistických víz a zjednoduší vízové postupy pro vietnamské občany.

Jako příklad je možné uvést rovněž sousední Německo. Po devíti letech vyjednávání zde byly EVFTA a EVIPA oficiálně podepsány 30. června 2019. Jakmile obě dohody budou předloženy k ratifikaci Evropskému parlamentu a nabude účinnosti EVFTA, tak bude zrušeno více než 99 procent daňových řádů na zboží z obou zemí.

Podle vedoucího zahraničního obchodu Treiera je oboustranný obchod mezi Vietnamem a Německem nižší než 13 miliard EUR (14,7 miliard USD), a očekává se, že v příštím období se výrazně zvýší na 22,5 miliard USD.

Vietnam je druhým největším obchodním partnerem EU a v ASEANu, kde oboustranný obchod dosáhl téměř 50 miliard EUR (56,7 miliard USD). Vietnam vyváží do EU převážně telekomunikační zařízení, obuv a textil, nábytek a zemědělské produkty.




Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama