Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2019 16:00:50

Přímá volba nedává žádný mandát k ohýbání Ústavy

Přímá volba nedává žádný mandát k ohýbání Ústavy

Senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí dávají dlouhodobě najevo nespokojenost s kroky prezidenta Miloše Zemana. Na 10. schůzi Senátu proto všichni podpořili text ústavní žaloby, podle něhož Zeman porušuje Ústavu ČR.

„Konkrétně se v návrhu prezidentovi vytýká osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou ČR,“ vysvětlil předseda senátorského klubu Petr Šilar.

Ve svém vystoupení zároveň připomněl, že jak senátorky a senátoři, tak i prezident slibují slavnostně, že budou dodržovat Ústavu. To však Zeman podle jeho slov porušuje. Podle místopředsedkyně senátorského klubu, Šárky Jelínkové, stojí za současnými problémy přímá volba prezidenta. „Přímá volba však nedává prezidentovi žádný mandát k tomu, aby si ohýbal Ústavu, jak se mu zlíbí,“ sdělila Jelínková.

Pro návrh žaloby hlasovalo celkem 48 ze 75 přítomných senátorek a senátorů. K Ústavnímu soudu ovšem návrh, který v Senátu našel podporu napříč kluby, doputuje pouze v případě, že by jej podpořila i ústavní většina poslanců. Ta má na projednání tři měsíce.

Na plénu prezentovala senátorka Šárka Jelínková svůj pozměňovací návrh k zákonu o důchodovém pojištění. Senátorky a senátoři souhlasí s plánovaným navýšením, s nímž přišla vláda, ale nad to chtějí ještě prosadit maminkám za každé vychované dítě 500 Kč. „Chceme tím odstranit tu největší nespravedlnost, která je v současných výpočtech důchodů, a to že matky jsou trestány za to, že vychovávaly děti, věnovaly se jim a teď za to mají menší důchody,“ vysvětlila Jelínková. Návrh však nakonec nebyl přijat. Senátorky a senátoři ovšem chtějí podnikat další kroky vedoucí k odstranění této nespravedlivosti.

Senát dále zamítl vládní novelu zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), která především rozšiřuje evidenci na zbývající obory, které jí dosud nepodléhaly. Předlohu tak nyní obdrží Sněmovna, která o ní opět rozhodne. Do Sněmovny byla také vrácena novela zákona o léčivech, která měla umožňovat lékařům a lékárníkům nahlédnout do lékařských záznamů pacientů. Konečné slovo budou mít  také v tomto případě poslanci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama