PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2010 18:52:00

Benevolentní postoj ČR vůči nelidským praktikám

Benevolentní postoj ČR vůči nelidským praktikám

Konference se dotkla vágního přístupu ČR k obchodu s lidmi

Místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Alena Gajdůšková jako členka parlamentního shromáždění Rady Evropy uspořádala 4. května v prostorách Senátu konferenci, která měla zviditelnit v českém kontextu lidskoprávní problematiku a instituci, která je již od roku 1949 nositelkou demokracie a humanity - Radu Evropy.

Pátého května letošního roku si připomínáme 60 let od vzniku jejího nejvýznamnějšího dokumentu, a to Evropské úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod.

Na konferenci, mimo jiné zaznělo z úst senátorky Gajdůškové: „Rádi se dovoláváme své historie, Masaryka, Husa a Komenského, vnímáme sami sebe jako vyspělou a civilizovanou zemi ale ve skutečnosti je charakteristickým znakem a zárukou vyspělosti každé země úroveň dodržování lidských práv“.

V tomto ohledu má Česká republika vůči Radě Evropy velký dluh. Tímto dluhem je, že jako jediná ze členských států EU neratifikovala dosud Úmluvu RE o zamezení obchodování s lidmi (2005). K tomu chybí totiž v ČR zákon o trestní zodpovědnosti právnických firem, který nebyl dosud přijat. Přitom obchod s lidmi. který často vede až k novodobému otroctví, je celosvětově rozšířený fenomén. Česká republika se stala nejen tranzitní zemí v obchodování s lidmi ale také zemí cílovou, protože pokus o potlačení obchodu je díky vágní legislativě málo účinný.

Různé mezinárodní studie uvádějí, že ročně je celosvětově obchodováno 700 tisíc až 2 miliony osob, přičemž 300 až 500 tisíc osob je každoročně obchodováno v rámci Evropy. Odhaduje se, že celosvětový roční příjem z obchodu s lidmi se pohybuje mezi 8,5 až 12 miliardami EUR. Je zřejmé, že se jedná o jednu z nejvýnosnějších forem mezinárodního organizovaného zločinu, která přináší zisky srovnatelné se zisky z obchodu s drogami nebo zbraněmi. Pachatelé z organizovaných zločineckých struktur pak převádějí zisky pocházející z trestné činnosti do legálních forem podnikání (praní špinavých peněz) a následně se etablují a legalizují své postavení, což znamená značné bezpečnostní riziko pro demokratickou společnost obecně.

Protože organizovaný zločin nezná hranic, je proti tomuto fenoménu obtížné bojovat jen na národní úrovní. Proto je více než žádoucí připojit se k mezinárodním závazkům a v boji s obchodováním postupovat systematicky a koordinovaně v součinnosti s ostatními státy EU či Rady Evropy. „Jelikož tak ČR doposud svou ratifikací neučinila, je soustavně na půdě Rady Evropy kritizována pro svůj benevolentní postoj vůči tak nelidským praktikám“, řekla Alena Gajdůšková.

Na konferenci vystoupili významní aktéři a aktérky v oblasti lidských práv, kromě jiných Anna Šabatová a Petra Procházková, ale i bývalí a současní zástupci České republiky při Radě Evropy - Vlasta Štěpová, Egon Lánský a současný Tomáš Boček. V prvním bloku konference v českém jazyce promluvila také velvyslankyně Velké Británie v ČR Sian MacLeod.

Konferenci uspořádala senátorka Gajdůšková ve spolupráci s Informační kanceláří Rady Evropy v Praze.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama