PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2014 9:32:01

Eurovolby nejsou vůbec o euru a koruně!

Eurovolby nejsou vůbec o euru a koruně!

O přijetí eura nebude rozhodovat Evropský parlament, ale především česká vláda a český parlament.

Když sleduji předvolební kampaň některých politických stran, které se neustále snaží přesvědčit voliče, aby volili jejich eurokandidáty, protože jen tak zabrání přijetí eura, jen nevěřícně kroutím hlavou. Vnímám to jako vědomé obelhávání voličů, protože o přijetí eura, pokud ovšem někdy bude přijato, bude rozhodovat především česká vláda a český parlament. Poté vyhlásí Rada EU (tvořena ministry financí členských států) kurz, kterým se bude směňovat koruna za euro k datu přechodu. Tato kompetence jde zcela mimo Evropský parlament, takže otázka přijetí eura v rámci kampaně před volbami do EP je naprosto „mimo mísu“.

Problém je v tom, že Česká republika euro přijmout musí. Tak alespoň praví Maastrichtská smlouva, která vstoupila v platnost v roce 1993. Tato smlouva stanovila povinnost členských zemí EU společnou měnu přijmout, až bude existovat a po splnění určitých makroekonomických ukazatelů. Během přístupových jednání si Česká republika výjimku nevyjednala. A ani dosud se tak nestalo a je dost nepravděpodobné, že by se tak mohlo stát.

 V čem tedy spočívají výhody a nevýhody?

Obecně by se dalo říci, že zavedení společné měny v rámci spolku, kde platí volný pohyb osob a kapitálu, je vlastně docela výhodné. Především z důvodu odstranění poplatků za směnu nebo absence kurzových rizik pro exportéry a importéry.  Ovšem, to by platilo za předpokladu, že všichni členové tohoto spolku, mají podobně výkonné ekonomiky. To však není případ Evropské unie resp. Eurozóny. Projekt společné měny byl motivován především politicky a podle toho to také vypadá. Obrovské rozdíly ve výkonnosti ekonomik a kapitálových trhů mezi jednotlivými státy Eurozóny vedly a ještě povedou k problémům a následné sanaci těch slabších ekonomik. To si vyžádalo vznik záchranného fondu (euroval), do kterého jsou nuceni přispívat nemalé sumy, všechny státy Eurozóny ze svého státního rozpočtu. Dalším problémem je rozdílná kupní síla obyvatelstva v jednotlivých státech, protože společná měna vede k postupnému sbližování cen zboží a služeb, zatímco mzdy zůstávají na stejné národní úrovni.

Viděno optikou vlastní peněženky, není přijetí eura v tuto chvíli příliš výhodné. V budoucnu si nedovedu přijetí eura, bez nezmanipulovaného referenda, ani představit…

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama