PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2014 0:02:59

Dva konkurenční projekty

Dva konkurenční projekty

Americký a ruský projekt aneb kdo s koho?

V Evropském parlamentu se už delší dobu diskutuje takzvaná Transatlantická smlouva, projekt společného ekonomického prostoru EU a USA (Američané si ostatně letos mohou udělat bilanci jiného integračního projektu- NAFTA- North American Free Trade Agreement- má totiž 20 let). Jak ukazuje diskuse ve Foreign Affairs (1. číslo letošního ročníku), je pohled USA, Kanady i Mexika na tuto dohodu odlišný. Stejně jako je odlišný pohled jednotlivých členských zemí na Evropskou unii. Ohledně Transatlantické smlouvy jsou v Evropském parlamentu slyšet různé hlasy. Jedni ji vítají, protože prý přinese ekonomický růst a upevní převahu Západu, jiní se bojí toho, že se evropské firmy dostanou do vleku amerických zájmů a že nastane problém s ochranou dat.  Američanům na této smlouvě podle všeho dost záleží.

                Druhý integrační projekt, nebo spíše projekt těsné spolupráce, přednesl Vladimír Putin na bruselském summitu EU-Ruská federace. Ruský prezident představil svou vizi jednotného ekonomického a humanitárního prostoru od Lisabonu do Vladivostoku. Vzniklo by společenství, kde by žilo asi 650 milionů lidí, pokrývalo by šestinu světové souše a mělo by značné možnosti výrobní, surovinové i vědecko- výzkumné. Putin vycházel z toho, že Rusko a EU jsou nejen partneři, ale i možní spojenci. Rusko potřebuje ekonomicky „kolonizovat“ obrovské prostory na východě a severu země. Tak jako si kdysi USA osvojily svůj Západ. Kapitál a technologie z Evropy mohou Rusům výrazně pomoci, na oplátku by Evropa získala oporu v energiích a surovinách z Ruska a evropský automobilový průmysl našel obrovská odbytiště a šanci pro svůj růst. Evropská unie by se ocitla rázem na dosah Dálného Východu.

                Z projektu by měly prospěch i země Východního partnerství, včetně dnes diskutované Ukrajiny. EU a Ruská federace mohou mít z oboustranné spolupráce významný profit.  

                Jenže…Tím, kdo by tratil, by byl ten třetí. USA. A Američané se o evropskou nevěstu ucházejí také. Současná ukrajinská krize Putinův projekt na delší dobu pohřbila. Možná i to je jeden z důvodů, proč  byla vyvolána právě teď. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama