RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.02.2015 12:43:07

Projekt Energetické unie slaďuje energetickou bezpečnost

Projekt Energetické unie slaďuje energetickou bezpečnost

Projekt energetické Unie je jednou z priorit dnešní Evropy, neboť v sobě zahrnuje nalezení souladu mezi bezpečností energetických dodávek, jejich efektivitou a cenou i strategickými cíli typu ochrany klimatu.

"Z českého pohledu vítám důraz na zlepšení spolupráce v regionu střední Evropy s cílem urychlit plnou integraci střední Evropy do širšího evropského energetického trhu a tím zlepšit jeho likviditu a odolnost", uvádí k tomu europoslanec L. Niedermayer, který působí ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE).

Vzhledem k vysoké závislosti Evropy na dovozech v oblasti energií je logické uznání důležitosti jaderné energie, která se odráží v závazku Komise pokračovat v podpoře výzkumu a vývoje v oblasti jaderné energetiky.

Z návrhu Komise bohužel není patrné, jaké konkrétní evropské řešení si Komise pro vznik Energetické unie představuje.  Bez toho však projekt Energetické unie zůstane na půli cesty a bude postrádat potřebnou efektivitu. Komise do svých plánů na vznik Energetické unie bohužel nezahrnula myšlenku společných nákupů energií a to lze označit za nevyužitou příležitost.

"Diskuse o Energetické unii je na začátku a doufám, že se brzy zhmotní v konkrétní kroky. Oceňuji ale již nyní její komplexnost, tedy hledání souladu mezi bezpečností, efektivitou a odpovědností za využívání zdrojů a ochranu klimatu. Věřím, že i díky bezprecedentnímu rozvoji technologií je nyní snadnější než kdykoliv dříve dosáhnout všech vytyčených cílů", uzavírá europoslanec Niedermayer.

Jeho kolegyně z KDU-ČSL, Michaela Šojdrová, si myslí, že Energetická unie je nezbytností a velkou příležitostí pro zvýšení konkurenceschopnosti Evropy a její nezávislosti na vnějších dodavatelích. „Pokud se projekt bude dařit realizovat, mělo by to mít dopad i pro koncové spotřebitele v podobě snižování cen za energie“, dodává k tomu Šojdrová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama