RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2010 14:28:26

Energetická strategie EU - Evropská komise selhala

Energetická strategie EU - Evropská komise selhala

Evropská komise sice zveřejnila energetickou strategii EU pro období 2011 až 2020, ve skutečnosti ale v této oblasti selhává. Upozorňuje na to český europoslanec Pavel Poc.

Šetřit energiemi je, podle Poce, jednoznačně klíčovým evropským zájmem. Dosažení 20 procentního cíle energetický úspor by již v roce 2020 mohlo ušetřit 78 miliard eur ročně a dát vzniknout až milionu pracovních míst, zlepšit bezpečnost dodávek a vyřešit ekonomickou konkurenceschopnost.

"Na druhou stranu ale komise Komise jasně selhala, když se dostatečně nezabývala jedním z nejdůležitějších bodů, tj. závaznými cíly energetických úspor," říká Poc společně s místopředsedkyní evropských sociálních demokratů Maritou Ulvskog. "Členské státy EU pravděpodobně nesplní dosavadní 20procentní cíl úspory energie, který je nezbytný pro dosažení ekonomického zotavení a environmentální udržitelnosti."

Podle českého europoslance je situace skutečně vážná. "V současné době se zároveň obnažují problémy s některými tzv. ekologickými technologiemi. Biopaliva představují často větší zátěž životního prostředí než jaký je jejich přínos," říká Poc podle kterého se tak Evropa řítí do vážných problémů. 

"Neuváženě budované větrné zdroje mají proměnlivý výkon závislý na větrných podmínkách a nedostatečně dobudovaná přenosová soustava v Německu není schopná jej bezpečně přenést.  Vedle toho investice do úspor a efektivity s sebou nenesou prakticky žádná rizika a výsledek je okamžitý."

Jak Poc dále říká, je nutné, aby Komise neskončila opět u prázdných proklamací a plánů, které nikdo nebude plnit a nikdo nebude tlačit na jejich dodržování. 

"Při dnešní nízké efektivitě výroby energie v praxi každý nespotřebovaný kilowat představuje úsporu paliva, úsporu na provozu i úsporu na dopravě této energie. A přitom je to tak prosté. Každý malý podnikatel ví, že získat sto korun zisku znamená odvést práci za tisícovku. Úspora ale přináší zisk přímo," dodává český poslanec Evropského parlamentu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama