Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2019 7:28:44

Nenecháme si vzít národní suverenitu!

Nenecháme si vzít národní suverenitu!

V roce 2020 by měl v rámci Evropské unie začít fungovat nadnárodní úřad, který by se měl zaměřit na trestnou činnost poškozující finanční zájmy EU.

Tento Úřad evropského veřejného žalobce bude moci vést vyšetřování na území svrchovaných států, což je jasné porušení národní suverenity.

Hnutí SPD v žádném případě nepodporuje vznik Úřadu evropského veřejného žalobce, zkratka EPPO (European Public Prosecutor´s Office), který si má dle jeho zřizovatelů a zastánců posvítit na čerpání evropských dotací a tím ušetřit Evropské unii desítky miliard eur. Hnutí SPD zastává názor, že nejlepším řešením by bylo evropské dotace úplně zrušit. Toto naše tvrzení vychází z celounijní reality čerpání dotací, neboť pokřivují trh, motivují ke korupci, na dotace dosahují převážně velké korporace, což je diskriminační a často jsou vynakládány na dopředu dané neefektivní projekty, jen aby se dotace vyčerpaly. Tak se řádný hospodář v žádném případě nechová. Dlouhodobě zastáváme názor, že Evropská unie je projekt, který svou byrokracií zatěžuje suverénní národní státy. Naše hnutí SPD si představuje spolupráci evropských zemí na jiné bázi.

Vznik Úřadu evropského veřejného žalobce, který má za cíl přispívat k ochraně finančních zájmů EU a k odhalování s tím související trestné činnosti jako jsou podvody, korupce, praní peněz a přeshraniční podvody v oblasti DPH, schválil minulý čtvrtek Evropský parlament. Pro jeho přijetí hlasovalo 456 poslanců, proti bylo 115 a 60 poslanců se hlasování zdrželo. Konečné schválení úřadu Radou EU, konkrétně pak ministry spravedlností členských zemí, by se mělo stihnout ještě do konce tohoto roku.

Účast v EPPO je pro členské státy zatím dobrovolná. Je totiž zřízen v rámci tzv. posílené spolupráce, které se účastní pouze ty země, které chtějí. Do vzniku nového úřadu se zapojilo 22 zemí včetně České republiky. EPPO nepodporují naši partneři v rámci V4, konkrétně Polsko a Maďarsko, dále ho odmítá Británie, Švédsko, Irsko a Dánsko. EPPO by měl být decentralizovaným orgánem EU s právní subjektivitou, což znamená, že evropský nadnárodní orgán bude mít vůbec poprvé vyšetřovací pravomoc na území jednotlivých států. Do čela EPPO bude Evropský parlament jmenovat veřejného žalobce a v EPPO budou působit i národní žalobci z jednotlivých států; ti budou úzce spolupracovat s pobočkami ve svých zemích. Centrální úřad bude mít sídlo v Lucemburku. Favoritkou na post prvního evropského veřejného žalobce je kandidátka z Rumunska, Laura Codruţa Kövesiová, která ale paradoxně nemá podporu rumunské vlády. Kromě Kövesiové jsou navrženi ještě dva kandidáti. Jde o Jean-Françoise Bohnerta z Francie a Andrese Rittera z Německa.

Hnutí SPD odmítá vznik Úřadu evropského veřejného žalobce, neboť ho považuje za další projekt z dílny úředníků EU, na který bude vynaloženo mnoho finančních prostředků a výsledný efekt bude skoro nulový, tak jako u řady dalších unijních projektů. Projekt vzniku EPPO je pouze snahou, jak zviditelnit nefunkční moloch Evropské unie. Mimo jiné by měl EPPO zasahovat do suverenity našeho státu a tím by zkomplikoval působnost a vymahatelnost našeho trestního práva.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama