Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2024 9:50:03

Vláda Petra Fialy nemá důvěru občanů a měla by co nejdříve skončit!

Vláda Petra Fialy nemá důvěru občanů a měla by co nejdříve skončit!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

podporujeme protesty zemědělců. Fialova vláda a EU likvidují české zemědělství. Evropská unie schválila Migrační pakt EU, který znamená povinné přerozdělovací kvóty anebo povinné platby ve výši půl miliónu korun za každého jednoho odmítnutého imigranta. Fialova vláda ožebračuje občany a ničí českou ekonomiku. Tato vláda nemá důvěru občanů a měla by skončit! Návrh ministra Jurečky z KDU-ČSL ohledně sociálních dávek, na rozdíl od návrhu SPD, neobsahuje způsob, jak odhalit osoby, které sociální systém zneužívají a dlouhodobě se vyhýbají práci, ačkoli pracovat mohou. Fialova vláda odmítá zvýšit příspěvek na péči zdravotně postiženým občanům. Hnutí SPD naopak zvýšení pomoci zdravotně postiženým prosazuje. Jednoznačně odmítáme přijetí eura, které znamená konec nezávislosti našeho státu.

1. Podporujeme protesty zemědělců. Fialova vláda a EU likvidují české zemědělství.

Hnutí SPD považuje požadavky českých zemědělců a potravinářů a také Asociace samostatných odborů, kteří připravují na 19. února akci občanského protestu, za zcela oprávněné. Zemědělci masově protestují v celé Evropské unii. Hlavními důvody jsou uplatňování nesmyslného projektu Evropské unie Green Deal, rostoucí dovoz zemědělských komodit z mimounijních oblastí a schvalování dalších smluv umožňujících tyto dovozy, dále také schválené snížení „evropských dotací" na zemědělství ve prospěch podpory imigrace, podpory zbrojení a podpory režimu na Ukrajině. Kromě toho nadnárodní maloobchodní řetězce odmítají platit vyšší výkupní ceny odpovídající nákladům zemědělců, a naopak udržují, nebo dokonce zvyšují své naprosto nepřiměřené obchodní přirážky, a tím zvyšují ceny potravin pro občany. Dva roky je Fialova vláda vůči našim zemědělcům hluchá a nejednala s nimi. Dlouhodobě upozorňujeme na to, že vláda a ministři zemědělství za KDU-ČSL nebrání zájmy a práva našich zemědělců a potravinářů a že naopak vládní pětikoalice tyto klíčové sektory našeho národního hospodářství těžce poškozuje a postupně likviduje. Naše zemědělství a potravinářství poškozuje byrokracie, dramaticky vysoké ceny energií, hnojiv, nájmů, pojištění, vody, osiv, práce atd., ale i vládou tolerované dovozy nekvalitních zemědělských komodit a produktů z Ukrajiny, kde nejsou dodržovány přísné normy EU. Zemědělství je strategickým odvětvím, které si zaslouží speciální podporu a ochranu ze strany státu. Hnutí SPD dlouhodobě naše zemědělce a potravináře hájí a prosazuje jejich ochranu například ve formě legislativních návrhů na obranu a podporu naší potravinové bezpečnosti a soběstačnosti. Tyto návrhy však vládnoucí pětikoalice odmítá.

2. Evropská unie schválila Migrační pakt EU, který znamená povinné přerozdělovací kvóty anebo povinné platby ve výši půl miliónu korun za každého jednoho odmítnutého imigranta.

Vláda Petra Fialy (ODS) se při rozhodujícím jednání o Migračním paktu EU minulý týden zcela zbaběle a alibisticky zdržela hlasování. Přičemž na předchozích jednáních hlasoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dokonce pro! Vláda tak opět zradila zájmy většiny našich občanů, kteří nesouhlasí s příchodem nelegálních imigrantů do ČR. Proti Migračnímu paktu EU hlasovali pouze zástupci Polska, Maďarska a Slovenska. Protože se ale o záležitostech migrační a azylové politiky od schválení Lisabonské smlouvy v orgánech EU rozhoduje většinovým hlasováním, byl Migrační pakt EU přijat. O definitivním schválení Migračního paktu EU bude ještě hlasovat Evropský parlament, ale vzhledem k tomu, že v něm mají dosud převahu progresivistické proimigrační politické strany a frakce, půjde už bohužel spíše o formální záležitost. Jedná se o frakci socialistů, v níž je poslankyně Maxová (ČSSD), liberálů (kde je členem hnutí ANO), Zelených (členy jsou Piráti) a lidovců, v níž jsou poslanci za TOP 09, STAN a KDU-ČSL. Europoslanci zvolení za SPD budou samozřejmě hlasovat proti Migračnímu paktu EU. Migrační pakt EU znamená mj. povinné přerozdělovací kvóty anebo povinné platby ve výši půl miliónu korun za každého jednoho odmítnutého imigranta. Vláda pětikoalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN) nehájí naše národní zájmy, nepostupuje v rámci jednoty států V4 a tímto krokem zcela zradila naši zemi i V4. Islamizace už dnes ohrožuje země západní Evropy a nyní začne ohrožovat i nás. Hnutí SPD zásadně odmítá islamizaci, masovou imigraci i vnucování imigrantů naší zemi Evropskou unií. Tuto politiku budeme tvrdě prosazovat i prostřednictvím našich volených zástupců v Evropském parlamentu. Přijďte proto k volbám do Evropského parlamentu 7. a 8. června a volte společnou kandidátku SPD a Trikolory. Děkujeme!

3. Fialova vláda ožebračuje občany a ničí českou ekonomiku. Tato vláda nemá důvěru občanů a měla by skončit!

Maloobchodní tržby se dle Českého statistického úřadu v loňském roce meziročně propadly o 4,1 %. To znamená, že naši občané omezili v tomto rozsahu v důsledku poklesu svých reálných příjmů svoji spotřebu, a to nejvíce od roku 2001. Příčinou tohoto stavu je zejména dlouhotrvající vysoká inflace způsobená vládou Petra Fialy. Občané mají čím dál méně peněz ve svých peněženkách a na druhé straně jsou nuceni platit čím dál dražší potraviny, energie, nájemné či léky. Maloobchodní tržby v sektoru potravin loni meziročně klesly ještě výrazněji, a to o 5,3 %. Trvale klesají již 20 měsíců v řadě. Stále více občanů je nuceno dávat přednost nejlevnějším potravinám bez ohledu na jejich kvalitu. Jde o smutnou bilanci a zároveň o tristní a tragickou vizitku vládního působení Fialovy pětikoalice, které nedůvěřuje podle aktuálního průzkumu agentury TNS Kantar pro Českou televizi 75 % občanů. Bohužel ani nové údaje o maloobchodních tržbách za leden 2024 neskýtají naději na obrat k lepšímu. Je to i důsledek zvýšení DPH u točeného piva a nealkoholických nápojů v rámci tzv. vládního konsolidačního balíčku. Reálné příjmy provozoven a podnikatelů v tomto oboru tudíž poklesly meziročně o téměř 13 %, což už je velice citelné, a hrozí tím zánik mnoha dalších živností a pracovních míst. Nekompetentnost a škodlivá hospodářská politika Fialovy vlády tak očividně a dlouhodobě způsobuje hospodářský pokles a ohrožuje sociální smír v zemi. Tato vláda nemá důvěru občanů a měla by skončit!

4. Návrh ministra Jurečky z KDU-ČSL ohledně sociálních dávek, na rozdíl od návrhu SPD, neobsahuje způsob, jak odhalit osoby, které sociální systém zneužívají a dlouhodobě se vyhýbají práci, ačkoli pracovat mohou.

Hnutí SPD od počátku svého politického působení považuje za jednu se svých hlavních priorit ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými lidmi. Předložili jsme v tomto směru v letech 2020 a 2021 dva konkrétní a rozsáhlé návrhy zákonů, ale poslanci stran současné vládní koalice (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN) vždy zabránili jejich schválení. Záměr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pokusit se omezit zneužívání sociálních dávek sloučením některých z nich, který byl představen minulý týden, považujeme za nedostatečný a nesystémový. Spravedlivý systém sociálních dávek, který pomáhá výhradně lidem, jimž pracovní příjem nestačí na pokrytí základních životních nákladů, anebo lidem, kteří už z objektivních důvodů pracovat nemohou (jako jsou senioři či zdravotně postižení), nevybudujeme pouhým sloučením některých dávek. Naprosto zásadní je odhalit osoby, které sociální systém zneužívají, dlouhodobě se vyhýbají práci, ačkoli pracovat mohou, což návrh ministra Jurečky neobsahuje. Navíc malý rozdíl mezi sociálními dávkami a minimální mzdou dostatečně nemotivuje jejich nepracující příjemce k zaměstnání. Ministr Jurečka může použít návrhy našich zákonů na ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými, přičemž jsme připraveni do stávající diskuse přispět svými věcnými argumenty a zkušenostmi našich odborníků.

5. Fialova vláda odmítá zvýšit příspěvek na péči všem zdravotně postiženým občanům. Hnutí SPD naopak zvýšení pomoci zdravotně postiženým prosazuje.

Rozhodnutí nezvýšit příspěvek na péči zdravotně postiženým občanům v prvním stupni závislosti oznámil minulý týden za vládu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rámci představení novely zákona o sociálních službách. Hnutí SPD zásadně nesouhlasí s tím, že vláda odmítla zvýšit příspěvky na péči zdravotně postiženým občanům (dospělým a dětem) v prvním stupni závislosti, kteří jsou závislí na pomoci jiných osob. Příspěvek na péči pro tyto občany se nezvyšoval již devět let, zatímco růst inflace za tuto dobu se pohybuje okolo hranice 40 %. V prvním stupni závislosti pro dospělé osoby činí tento příspěvek pouhých 880 korun měsíčně, což absolutně nestačí na pořízení žádných potřebných sociálních služeb! Proti tomuto vládnímu rozhodnutí protestuje i Národní rada osob se zdravotním postižením, která podle svého předsedy Václava Krásy nesouhlasí s tím, že na něj doplatí zejména nevidomí, neslyšící i někteří paraplegici. Poslankyně Lucie Šafránková jménem SPD bojuje za zvýšení finanční pomoci vážně zdravotně postiženým občanům již od minulého volebního období, ovšem oba naše návrhy zákonů na spravedlivé zvýšení příspěvku na péči pro občany ve všech čtyřech stupních závislosti poslanci stran současné vládní pětikoalice vždy zablokovali. Za práva zdravotně postižených budeme bojovat i nadále, k vládní novele zákona o sociálních službách předložíme ve Sněmovně své vlastní pozměňovací návrhy, které by vedly ke spravedlivému zvýšení příspěvku na péči ve všech čtyřech stupních závislosti a které nediskriminují žádnou skupinu zdravotně postižených. Asociální Fialova vláda naopak zdravotně postižené občany diskriminuje.

6. Jednoznačně odmítáme přijetí eura, které znamená konec nezávislosti našeho státu.

Ministr pro evropské záležitosti Dvořák (STAN) minulý týden prohlásil, že by považoval za ideální ještě před volbami do Sněmovny v roce 2025 jednat s Evropskou komisí o podmínkách vstupu ČR do evropského mechanismu směnných kurzů ERM II (tzv. „čekárna na euro"), což mj. znamená stanovení ekonomicky nevýhodného fixního kurzu české koruny vůči euru a dalším měnám členských států EU a zákaz devalvace směnných kurzů domácí měny vůči měnám jiných členských států EU. Ještě předtím ministr Dvořák bez projednání ve vládě jmenoval svého zmocněnce pro přijetí eura, což vyvolalo dohodovací řízení, a z jeho „zmocněnce" se tak stal opět pouze poradce. Nahrazení české koruny eurem by zásadním způsobem a trvale poškodilo českou ekonomiku a životní úroveň občanů, ztratili bychom kontrolu nad vlastní měnovou, hospodářskou a v podstatě i rozpočtovou politikou, neměli bychom žádné nástroje pro boj proti vysoké inflaci a ještě bychom byli nuceni ručit za dluhy států tzv. eurozóny a případně je i platit. Vlastní národní měna je jedním ze základních pilířů naší státnosti a suverenity. Vlastní měny jsme nebyli zbaveni ani za německé okupace během druhé světové války. SPD trvá na zachování české koruny jako národní měny včetně jejího ústavního zakotvení. Zároveň podporujeme i zachování plateb v hotovosti. Otázka zachování národní měny by měla být jednoznačně i předmětem všelidového hlasování – celostátního referenda. Přijďte k volbám do Evropského parlamentu 7. a 8. června, které bude referendem o Fialově vládě, o euru a o migrantech, a volte společnou kandidátku SPD a Trikolory. Děkujeme!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama