Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2014 17:16:42

Jediný jihočeský hospic zachráněn

Jediný jihočeský hospic zachráněn

Díky iniciativě EXITUS se na facebooku vzedmula velká vlna solidarity s prachatickým Hospicem sv. Jana N. Neumanna. Ta reagovala na dramatické snížení provozních dotací ze strany MPSV, jež by znamenalo pravděpodobný zánik tohoto zařízení.

Iniciátor akce Šimon Heller ve čtvrtek 14.8.2014 předal řediteli hospice Robertu Hunešovi symbolický šek s částkou téměř čtvrt milionu korun. Tato částka je nejen významnou ekonomickou pomocí v kritickém čase. Iniciativa EXITUS přinesla i nečekaný další efekt. I díky ní se totiž řada významných osobností zasak6dila na MPSV o nápravu zjevné nespravedlnosti a dostavil se příznivý efekt - ministerstvo v minulých dnech navýšilo dotační příspěvek o více než dva miliony korun. Jediný jihočeský hospic je tak zachráněn.

„Mám z toho velikou radost. Nejen proto, že byla napravena zjevná nespravedlnost na těch, kteří se nemohou bránit - nevyléčitelně nemocných a umírajících. Nadto si mocní a vlivní uvědomili, že umíráme napříč politickým spektrem a zasadili se o pomoc bez rozdílu politické příslušnosti. Poděkování tak patří mj. poslanci Janu Bartoškovi (KDU-ČSL), vicehejtmance Ivaně Stráské (ČSSD), poslanci Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) či předsedkyni Konfederace politických vězňů ČR Naděždě Kavalírové.“, říká k aktuální situaci ředitel hospice Robert Huneš.


A proč vlastně Iniciativa EXITUS vznikla? „V médiích jsem zaregistroval, že hospic v Prachaticích má díky nepřiznaným dotacím významné finanční potíže. Proto jsem se rozhodl pomoci. Hospic má v jihočeském kraji velmi dobré jméno a i proto se podařilo vybrat téměř čtvrt milionu korun od 120 dárců.“, říká šestadvacetiletý učitel z Českých Budějovic, který za celou iniciativou stojí..


Vzhledem k tomu, že hospic má zajištěné finanční prostředky do konce roku, Iniciativa Exitus již nebude tolik aktivní jako doposud. Podle slov Šimona Hellera je ale stále účet aktivní, takže pokud bude mít zájem někdo finančně hospic podpořit, peníze budou využity na dobrou věc. Transparentní účet (215 004 906 / 0600) je navíc zřizovaný hospicem, takže dárci posílali peníze přímo hospici.


Ačkoli je hospic pro letošní rok zachráněn, již nyní se rozbíhají jednání pro příští rok. V září je totiž nutné odevzdat žádosti o dotace na rok 2015. Jestli hospic bude nebo nebude se žádostí o dotace úspěšný se dozví přibližně koncem ledna. Věřme, že se nebude opakovat podobná situace jako letos, která byla dle slov ředitele Roberta Huneše nejhorší od založení hospice v roce 2004.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama