ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2021 20:33:00

Zelení, to je ekonomicky zodpovědná politika, která respektuje ochranu přírody

Zelení, to je ekonomicky zodpovědná politika, která respektuje ochranu přírody

Koronakrize ukázala, že mnohé oblasti naší ekonomiky nefungují správně. Klimatická krize na ni bude působit ještě větší silou.

 Stále více lidí si uvědomuje, že neomezený růst nevede ke spokojené a udržitelné společnosti, ale k závažným sociálním a environmentálním problémům. Proto musíme změnit způsoby, na co se naše hospodářství zaměřuje a jak funguje, a vrátit veřejné rozpočty do rovnováhy. To je mimo jiné i věc, kterou nám doporučují mezinárodní instituce jako OECD. Dlouhodobě stabilní veřejné finance jsou základ, bez kterého můžeme na udržitelnou ekonomiku zapomenout.

1. Jasným nastavením pravidel chceme směrovat hospodářství směrem k nízkouhlíkové ekonomice s vysokými sociálními standardy. Růst sám o sobě nesmí být cílem – cílem je kvalitní život.

2. Daňoví poplatníci každoročně přicházejí o miliardy v důsledku daňových úniků a agresivního vyhýbání se daňovým povinnostem. Zintenzivníme boj s daňovými ráji.

3. Musíme konsolidovat státní rozpočet. Po zásahu ANO, ODS, KSČM a SPD do daně z příjmů čelíme hlubokým deficitům. Obnovíme proto míru zdanění na úroveň, která byla do roku 2019, s tím rozdílem, že snížíme zdanění práce těch, kdo vydělávají méně.

4. Ekologické chování se musí vyplatit, naopak znečišťovatelé musí platit. Na klimatická opatření nesmí doplatit ti nejzranitelnější, naopak – peníze ze zdanění emisí uhlíku musí z většiny směřovat do kapes občanů.

5. Odsouvání řešení změn klimatu je nezodpovědné, protože čím později budeme potřebné změny provádět, tím dražší to bude. Právě nyní musíme co nejlépe využít peníze z evropských fondů, abychom modernizovali naše hospodářství, energetiku nebo dopravu. Pomůžeme tak klimatu a zlepšíme život nám všem.

Chcete, aby stát hospodařil zodpovědně? Volte číslo 1, volte Zelené. Více o tom najdete ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama