ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.03.2019 18:31:00

Další prodlužování procesního kómatu škodí všem

Další prodlužování procesního kómatu škodí všem

Svobodní vyzývají premiéra Babiše k použití práva veta při hlasování o brexitu

 Ve čtvrtek 21. března proběhne zasedání Evropské rady, na kterém se bude hlasovat o odkladu brexitu, který je naplánovaný na 29. března. Svobodní vyzývají premiéra České republiky Andreje Babiše, aby využil svého práva dle čl. 50(3) Smlouvy o Evropské unii a hlasoval proti odkladu. „Je evidentní, že britský parlament neodsouhlasí dohodu o vystoupení v současném znění ani dnes ani za měsíc. Zároveň se nezdá, že by vláda premiérky Mayové měla jasný plán, co v rámci prodloužené lhůty dělat jinak. Odklad brexitu by uvrhl celou Evropskou unii do procesního kómatu,“ shrnul předseda Svobodných Tomáš Pajonk.

Svobodní vyzdvihují dva hlavní argumenty, proč brexit dále neprotahovat. Prvním je nejistota ohledně toho, co odklad vystoupení přinese. Premiérka Spojeného království sdělila veřejně více než padesátkrát, že datem, kdy spojené království vystoupí, bude 29. březen 2019, dva roky po oznámení záměru Evropské radě. Občané Spojeného království, stejně jako občané České republiky s tímto datem počítají a nedodržení tohoto termínu by zvyšovalo právní a obchodní nejistotu. Osud českých občanů ve Spojeném království a osud obchodních a dalších vztahů mezi občany a podniky v České republice a Spojeném království by byl po několik dalších měsíců až let nejistý. Tato nejistota je drahá, obchodní podniky nevědí, jaká situace pro ně bude platit v nejbližší době, občané nevědí, jaká práva budou mít při cestě do Spojeného království. Není možné tuto nejistotu protahovat donekonečna.

Druhým argumentem je absence jasného plánu, jak bude kabinet Theresy Mayové postupovat v případě prodloužení termínu. Vidíme zde paralelu k tomu, co Soudní dvůr Evropské unie označil za nepřípustné v případě revokování oznámení podle čl. 50(1). Soud se v rozsudku C-621/18 (Wightman and Others v Secretary of State for Exiting the European Union) vyslovil proti tomu, aby bylo oznámení o vystoupení revokováno a opět předkládáno Evropské radě s cílem paralyzovat Evropskou unii a vymoci si na ní ústupky. V případu Wightman tak SDEU formuloval princip podobný situaci, která by mohla nastat v případě opakovaného odkládání brexitu bez jasného plánu, co dál. Evropská unie by na to měla britskou stranu upozornit a nenechat se paralyzovat nejistotou, kdy zase budou žádat o prodloužení.

  Svobodní vítají krok české vlády, která prosadila výborný zákon garantující britským občanům práva na našem území také po brexitu. “Apeluji na představitele Evropské rady a zejména na českého premiéra Babiše, aby netrestali britské občany za neschopnost zástupců Evropské unie a Spojeného království vyjednat oboustranně přijatelnou dohodu. Návrh doporučujeme vetovat, přičemž je třeba aktivně hlasovat proti. Pouhé zdržení se nestačí,” dodává předseda strany Tomáš Pajonk. Poté, co Evropská rada odmítne prodloužení lhůty podle čl. 50(3), je nanejvýš důležité schválit dočasnou dohodu o volném obchodu podle čl. XXIV Všeobecné dohody o clech a obchodu (GATT).

Po evropských volbách a ustavení nové Evropské komise a po změně vlády ve Spojeném království pak bude dostatek času vyjednat oboustranně přijatelnou dohodu, která bude vyhovovat oběma stranám a také občanům České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama