Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2020 7:18:46

Fake news a pravda o koronaviru

Fake news a pravda o koronaviru

Rád bych se vyjádřil k několika lžím, které kolují na internetu a dal věci na pravou míru.

 Fake News č. 1:

Česká republiku byla na Koronavir dobře připravená.

Pravda:
Ne, nebyla. 42. místo! Takovou příčku obsadilo Česko – společně s Gruzií – v žebříčku Global Health Security Index, který hodnotí připravenost jednotlivých zemí světa na případnou pandemii. Lépe na tom podle hodnocení amerických odborníků bylo i Turecko, Argentina či Jihoafrická republika.

Zatímco od prosince se většina států EU zásobovala rouškami, respirátory, dezinfekcí a testy na Koronavirus, ČR nezvýšila poptávku u domácích výrobců.

Zdroj: Český rozhlas
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-smucler-rousky-nedostatek-pripravenost-kritika-kubek_2003170600_kno

Fake News č. 2:
Německo zadržuje pro ČR zásilky s rouškami a dezinfekcí.

Pravda:
Bylo ověřeno na německém Ministerstvu zahraničí, že žádná zásilka z Německa, která byla zaplacená, nikde na hranicích zadržena nebyla. Naopak státy EU jako Rakousko nebo Německo tento týden poslaly kamiony s pomocí do ČR. Například náklad 1,4 milionů respirátorů, o kterých informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, míří do Česka z Rakouska. 

Zdroj: Seznam zprávy
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/vojtech-slibil-dodavku-respiratoru-do-patku-93580?seq-no=1&dop-ab-variant=&source=clanky-home

Fake News č. 3:
EU ČR nepomáhá.

Pravda:
Pomáhá. Státy Evropské unie budou moci poskytovat firmám zasaženým koronavirem pomoc až do výše půl milionu eur (13,5 milionu korun). Vyplývá to z návrhu dočasného uvolnění pravidel o státní pomoci, který dnes představila Evropská komise (EK).

Zdroj: Euractiv
https://euractiv.cz/section/ekonomika/news/komise-firmy-zasazene-koronavirem-budou-moci-od-statu-ziskat-az-135-milionu-korun/

Ještě bych k tomuto rád uvedl, že EU nemá naprosto žádné kompetence ve zdravotnictví. Kdo říká, že by EU měla dělat víc, tak chce dát EU víc pravomocí. EU může pomoci ekonomicky, což právě dělá. Celkově už vyhradila 1,2 miliardy EUR na řešení důsledků.

Viz: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/cesko-ziska-z-unijniho-rozpoctu-miliardu-eur-na-reseni-dusledku-koronaviru/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama