Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2014 14:59:06

Současný systém podpory sociálního bydlení fakticky podporuje zločinnost

Současný systém podpory sociálního bydlení fakticky podporuje zločinnost

Českou republiku trápí problém sociálních parazitů, kteří poskytují bydlení pro sociálně slabé za přemrštěné ceny.

Jejich byznys je navíc štědře dotován z veřejných zdrojů a to i přesto, že se místa tohoto podnikání s byty často potýkají se zvýšenou kriminalitou a obce i města pak vynakládají obrovské částky za to, aby udrželi v dané lokalitě bezpečnost.

Jednou z takto postižených lokalit je i Luže, donedávna poklidné městečko na východě Čech. „Situace je opravdu vážná. Donedávna byla Luže poklidným městečkem, nicméně v poslední době zde, důsledkem přítomnosti sociálního byznysu s byty, rapidně stoupla zločinnost. V této souvislosti se na mě s žádostí o pomoc obrátil místní starosta Radek Zeman,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se začal problémem v Bruselu hlouběji zabývat.

Český systém nemá v EU obdoby

„V reakci na problémy, které postihly Luži a řadu dalších lokalit, jsem se začal podrobně zabývat tím, jakým způsobem bývá podporováno sociální bydlení v ostatních zemích EU. Došel jsem k závěru, že český systém patrně nemá v žádné další evropské zemi obdoby,“ dodává Zdechovský. „Namísto toho, aby dotace na bydlení problém nejchudších lidí řešily, platí stát nejchudším lidem ubytovny srovnatelné s bydlením v kravínu.“

              Europoslanec považuje současný způsob podpory bydlení sociálně slabých za neudržitelný, protože podporuje další okrádání nejchudších lidí a má také za následek nárůst přítomnosti mnoha sociálně patologických jevů. Absurdní je podle Zdechovského také výše nájmů:

              „Lidé, kteří se octli na okraji společnosti, platí za ubytování v provizorních bytech nájem až deset tisíc. Přitom za stejnou či srovnatelnou částku už lze bydlet v normálním dvoupokojovém bytě. Stát, resp. Ministerstvo práce a sociálních věcí, by mělo v této věci co nejdříve začít jednat,“ zdůraznil europoslanec Zdechovský, který podpořil otevřený dopis starostů dotčených obcí a měst ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové Tominové a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama