Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.01.2017 20:28:45

Tisíce lidí si připomněly Rosu Luxemburgovou a Karla Liebknechta

Tisíce lidí si připomněly Rosu Luxemburgovou a Karla Liebknechta

Berlín (15. ledna 2017) - Komunistické levicové strany a organizace si připomněly 98. výročí vraždy německých vůdců komunistického hnutí Rosy Luxemburgové a Karla Liebknechta a rok 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

Nespočet rudých karafiátů leží od chladného nedělního rána na náhrobních kamenech Rosy Luxemburgové, Karla Liebknechta a dalších významných komunistů a socialistů na centrálním hřbitově v Berlíně - Friedrichsfelde, kde stojí slavný památníku socialistů.

I přes nepřízeň počasí měla demonstrace asi 10.000 účastníků, dalších několik tisíc lidí se přišlo poklonit individuálně k monumentu v centru památníku na kterém stojí „DIE TOTEN MAHNEN UNS“, v překladu „mrtví nás varují“. Dnes je potřeba toto varování brát ještě vážněji. Nastává doba, kdy kapitalismus již celosvětově nestíhá řešit následky své existence. Z minulosti víme, že tragickým východiskem krize kapitalismu může být i jeho nejreakčnější forma - fašismus. Přes 70 let života v míru není samozřejmostí.

Mezi účastníky demonstrace převažovali mladí komunisté ze všech částí Německa. Účastníci z Komise mládeže KSČM v Brně se zařadili po boku organizace Rebell, to je mládežnická organizace Marxisticko-leninské strany Německa (MLPD). Mezi mnoha transparenty mě zaujal zejména ten s nápisem „Die BRD ist nicht unser Staat, alle Macht dem Proletariat!“, tedy „SRN není naše země, všechnu moc proletariátu!“ 

Letošní demonstrace vyjadřovala zejména vůli k jednotě v revolučním boji za zachování míru, proti imperialismu a jeho poskokům.

Rosa Luxemburgová řekla: „Lidstvo čekají jen dvě možnosti: socialismus nebo barbarství“. Právě před stoletím se poprvé v dějinách vydala jedna země cestou socialismu. A z jiskry vzešel plamen...

Soudružky a soudruzi, milí čtenáři. I my máme na výběr z těchto dvou cest. Nenechme se současným režimem zmást k chvostizmu, oportunismu, buržoaznímu politikaření, nebo dokonce populismu, který nás i občany přivede jen k barbarství. Komunistická strana vždy stála pevně na základech marxismu, nesmí nechat sebou cloumat tam, kudy režimní vítr zavane. Vyberme si cestu socialismu!

Vojtěch Mišičák, Komise mládeže KSČM Brno
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama