Mgr. Michal Pobucký, DiS.

primátor statutárního města Frýdek-Místek
  • SOCDEM
  • Moravskoslezský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2020 9:09:00

Město nechává trávu růst

Město nechává trávu růst

Statutární město Frýdek-Místek již druhým rokem snižuje v návaznosti na klimatické podmínky frekvenci kosení trávy ve městě.

Loni bylo v plánu pět sečí trávy na sídlištích, ale kvůli velkému suchu jejich počet město přehodnotilo a snížilo na tři a stejný počet sečí, tedy tři jsou naplánovány i pro letošní sezónu.

Méně často kosené trávníky zadrží vodu v půdě, zlepší mikroklima, zachytí více prachu. Navíc při vykvetení nabídnou pastvu pro oči občanů a přilákají také včely a další užitečný hmyz, který je důležitý pro zachování ekologické rovnováhy.

„Kromě snížení počtu sečí, ke kterému jsme přistoupili již loni, budeme i letos pokračovat v sečení trávníků mulčováním, který jsme zkušebně zahájili také v loňském roce. Tento způsob, kdy se tráva nesbírá, ale zůstává v rozmělněném stavu ležet na trávníku, což ho obohacuje o živiny a zabraňuje jeho vysoušení, se osvědčil. Koseny tak budou zejména plochy v parcích a také arboretu,“ řekl primátor Michal Pobucký.

Město chystá i letos novinku. „V některých místech, zejména pod stromy, a to jak na sídlištích, tak i mimo ně, nechá trávu vyrůst opravdu vysoko. Cílem je jednak zadržet vodu v půdě a přispět tak k ochlazení okolí, protože je dokázáno, že stromy plní funkci přírodní klimatizace a pokud i plocha pod nimi nebude vyprahlá, bude účinek o to vyšší, a to je v horkých letních dnech, kterých je čím dál víc, velmi žádoucí. Pracovníci životního prostředí právě vytipovávají plochy, které budou koseny jen dvakrát ročně. Označeny budou informační cedulkou,“ řekl primátor Pobucký.

Snížený počet sečí nejspíš nebude po chuti alergikům. Ke zvýšení alergenních pylů sice dojde, ale jen minimálně. Pyly jsou v ovzduší přítomny téměř neustále, a to především z luk, pastvin a lesů v okolí města, které prouděním vzduchu putují i několik desítek kilometrů. Rozkvetlé trávníky to zásadním způsobem neovlivní. Majitelé psů by měli počítat s tím, že ve vyšší trávě se budou vyskytovat klíšťata. Vysokým trávníkům, označeným cedulí, by se tedy při venčení svých mazlíčků měli raději vyhnout a preventivně je ošetřit přípravky proti klíšťatům.

První letošní seč byla zahájena stejně jako v předchozích letech koncem dubna. Před tím sice sekačky po městě jezdily, ovšem nesekaly trávu. Z důvodu nedostatku pracovních sil v souvislosti s koronavirem bylo jejich prostřednictvím prováděno vyhrabávání trávníků, takže sekačky sbíraly do košů zbytky listí a další materiál, který bylo nutné z trávníků po zimě odstranit.

Nejprve byly pokoseny plochy zeleně na veřejných pohřebištích, po nich přišly na řadu plochy kolem památníků na Kostikově náměstí, u busty T. G. Masaryka nebo u Holubic. „Seč nyní pokračuje kolem rozkvetlých květinových záhonů, aby vynikla jejich krása. V sídlištích bude posečen trávník na Slezské II. včetně ul. Národních mučedníků, kde je trávník vyšší. Dále bude seč pokračovat dle aktuálního růstu trávníků v závislosti na klimatických podmínkách,“ uzavřel Jaromír Kohut, předseda představenstva městské společnosti TS a.s., která pečuje o trávníky ve správě města.

Trávníky na sídlištích je plánováno v letošní sezoně kosit třikrát. Travnaté plochy v parcích a centrální části města pětkrát. Samozřejmě i tyto počty mohou být v návaznosti na aktuální stav sucha upraveny.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama