RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.08.2020 12:36:00

Bude očkování i pro nás? A budeme mít nejlepší léky?

Bude očkování i pro nás? A budeme mít nejlepší léky?

Komentář na facebookovém profilu k očkování a léčení koronaviru

Další dějství krize: Bude očkování i pro nás? A budeme mít nejlepší léky?

Vědci po celém světě hledají "medicínskou" odpověď na probíhající pandemii. A myslím, že budou úspěšní.
Určitě ale leckoho napadne, co to znamená pro nás. Dostanou se zavčas ty nejlepší léky i k nám?

Možná, že si této otázky je vláda vědoma, ale její řešení, tedy velmi pozdní start výzkumu "naší vakcíny", který kritizovalo spoustu odborníků, tou odpovědí asi nebude.

Pomoci se spíše dočkáme odjinud. Evropská komise oznámila, že zajistila přístup členským státům EU třeba k přípravku Remdesivir. Dne 28.07.2020 totiž podepsala s americkou farmaceutickou společností Gilead (tato společnost již v květnu podepsala licenční dohodu, aby se přípravek mohl vyrábět i mimo USA) smlouvu na zajištění léčebných dávek přípravku Veklury (obchodní značka Remdesiviru), který byl prvním léčivým přípravkem tohoto druhu registrovaným na půdě Evropské unie.

Smlouva, v celkové výši 63 mil. EUR (cirka 1,65 mld. CZK), bude financována z nástroje pro mimořádnou podporu, který vytvořila rovněž EK.

Díky koordinaci a podpoře Komise, od začátku tohoto měsíce, budou mít všechny členské státy, rovněž Spojené království, k dispozici šarže přípravku Veklury k okamžité potřebě. Rozdělení mezi státy EU (a Británii) se má uskutečnit na základě klíče vytvořeným na doporučení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).

Nejde ale jen o léky, které, jak dokládají studie, na vir aspoň do určité míry zabírají. Nejméně tak důležité je i zmíněná vakcína.

Komise také (jménem unijních států) financuje část počátečních nákladů vývoje očkovacích látek (které jsou značné), a to formou záruk předběžného nákupu, výměnou za práva na koupi určitého počtu očkovacích látek v předem dohodnutém časovém rámci. Finanční prostředky poskytnuté EK tak slouží jako záloha na budoucí očkovací látky a ty pak členské státy skutečně zakoupí. Šance, že se Evropané (nejen z těch nejbohatších zemí, ale napříč celou Unií) dostanou k nejlepšímu léčení či prevenci pandemie je tak vysoká.

Příkladem může být současná dohoda, kdy EK jednala s francouzskou farmaceutickou skupinou Sanofi ohledně nákupu potenciální očkovací látky proti COVID-19. V případě, že klinické zkoušky prokážou účinnost a bezpečnost očkovací látky, by Komise jménem všech členských států EU využila zavedeného smluvního rámce pro nákup 300 mil. dávek. Poté každý z členských států bude mít možnost vakcíny zakoupit pro své potřeby.

Zajímalo by mne, zda si někdo myslí, že naše vláda (tato či jiná) by byla sto zajistit lepší šance na to, že zdraví našich občanů bude co nejlépe ochráněno.

Více k Remdesivir ZDE.
Více k Sanofi ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama