RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2021 10:21:00

Chce si říct, že dokonce i ČSSD může mít někdy pravdu...

Chce si říct, že dokonce i ČSSD může mít někdy pravdu...

Komentář na facebookovém profilu k problému šíření koronaviru

 Zavedení opravdu citelných omezení pro život všech lidí nejde dohromady se snahou "ochránit" před řešením akutní krize průmysl (který navíc tvoří jen menší část ekonomiky). A samozřejmě, ač je to nefér, vypadá to, jako že si někteří politici ANO dohlídli na to, aby jejich podnikání nebylo postiženo (nejde jen o premiéra, velkopodnikatelů je kolem hnutí stále ještě dost).

Pokud jsou prognózy vývoje či aspoň odhady čísla R reálné, je lepší zatáhnout za záchrannou brzdu důsledně, rychle a tím snad na kratší dobu. A jako již několikrát, vláda udělala fatální chybu (mj. fascinuje mne, že premiér přiznal mnoho chyb, které poškodily naši zemi, způsobily smrt tisíců lidí, a stále cítí mandát tuto zemi řídit a bezesporu hodlá v dalších měsících bojovat za to, aby v tom mohl pokračovat). Vláda měla totiž již před mnoha týdny, pokud ne měsíci, alespoň pravidelné antigenní (či ideálně PCR) testování lidí v podnicích umožnit a pomoci zavést.

Neochotu podniků "nechat se zavřít" chápu, jejich neschopnost spustit přes noc testování též.

Východisko z této mizérie je podle mne buďto více důsledné: větší firmy (místa, kde se koncentruje více lidí) v odvětvích, kde to je možné nyní zavřít do doby, než budou sto pravidelně testovat (a údaje okamžitě předávat a pracovat s nimi)

...anebo kompromisněji: podmínku provozu testování zavést nejprve pro větší pracoviště (třeba 50-100 lidí na jednom pracovišti), třeba do poloviny dalšího týdne, a kdo není sto testovat, musí výrobu přerušit. Postupně úroveň snižovat a podchytit tak více firem.

V obou případech testovat například obden a samozřejmě na náklady státu. Za testování a poskytnutí kvalitních dat dát firmám vhodný daňový či odvodový bonus.
U firem, které kvůli bezpečnosti musí fungovat, zajistit toto testování státními institucemi, pokud o to požádají (a nezvládnou to sami), ale nechat je v provozu.
Připuštění samotestování by samozřejmě moc pomohlo, ale s tím, že bude organizované a data budou poskytována hygieně.

Třetí možnost, "že to necháme tak a uvidíme", což vláda zvolila, je hazard nejen s šířením pandemie, ale hlavně důvěrou občanů, které se nám opravdu nyní nedostává.

Myslím, že rozumní šéfové firem to vědí (a třeba to dojde i těm, kterým to zatím nedošlo). Bezesporu platí, čím rychleji nákazu zkrotíme, tím menší budou nejen škody na životech, ale i na ekonomice a hodnotě firem.

P.S.: Multiministr Havlíček nezklamal. Návrhy v tomto duchu označil před pár minutami za politický marketing. Je aspoň konzistentní, před pár týdny chtěl otevírat sjezdovky, před pár dny sliboval otevření obchodů. Oboje bylo zcela zjevně špatné (a je chyba, že část z toho požadovali i politici opozice).

Pan Havlíček je (nejen zde) hluboce nekompetentní člověk, neschopný hodnotit data a je tudíž ve své, dnes velmi důležité funkci, nebezpečný. Až mu dojde, že se mýlil (nebo mu to nedojde, ale dojde to hlasující většině), budou náklady na zvládnutí situace opět o něco vyšší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama