JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.04.2021 6:32:00

Přestali jsme tolerovat vládu. To je vše

Přestali jsme tolerovat vládu. To je vše

V politice jsem už příliš dlouho na to, abych se někým či něčím nechal urazit. To bych musel být uražený "pětadvacet" hodin denně a ani ta jedna hodina navíc by mně nestačila k tomu, abych se takříkajíc "odurazil". Tentokrát jsem ale dost rozezlený.

 Důvod je prostý, z některých reakcí, které po vypovězení tolerance vládě spílají KSČM do zrádců, prospěchářů, spekulantů, a to jsem hodně slušný a to jen proto, že nehodláme ve sněmovně iniciovat hlasování o důvěře vládnímu kabinetu.

Tak ještě jednou, je to jinak - KSČM tolerovala, nikoli podporovala, tuto vládu za jasně daných podmínek, přesněji řečeno podmínky: vláda umožní KSČM realizovat svůj program. Když v tomto ohledu nastal natolik neřešitelný zádrhel, toleranci jsme ukončili. Že se tak stalo jen půl roku před volbami, to není nic jiného, než naše snaha prosadit z našeho programu co nejvíce. Rozhodně jsme nepolitikařili, ale ani nekalkulovali, že vypovězení tolerance je prvním krokem a že hned po té vyvoláme hlasování o důvěře ve stylu - "Tak, a teď vám ukážeme, teď s Vámi, vládo, zameteme." Toto byste považovali za seriózní? Tři a půl roku tolerovat vládu a šest měsíců před volbami obrátit o 180 stupňů? Chovat se jako pravicová opozice a musím to připomenout znovu, která ohledně řízení pandemie nenechala na vládě a konec konců i na KSČM nit suchou a když jsme jednou nepodpořili prodloužení nouzového stavu, vzali "opoziční" hejtmani útokem Strakovu akademii a škemrali u premiéra, ať s tím rychle něco udělá, protože se zalekli zodpovědnosti?

KSČM pouze vypověděla smlouvu o toleranci. Nikdo z vedení strany v této souvislosti neřekl, že hned potom vládu potopíme. Tak nám, prosím, nepodsouvejte něco, co nikdy nezaznělo. KSČM učinila krok, který sama o sobě považovala za nutný. Nemáme v úmyslu půl roku před volbami destabilizovat již tak problematickou vnitropolitickou situaci. Vláda má dostatek možností hledat podporu mezi poslaneckými kluby ostatních politických stran a hnutí.

Opozice se vůči vládě, na rozdíl od KSČM, tři a půl roku striktně vymezovala. Nechť tedy nyní koná.

Striktně odmítám, že KSČM si teď nad vším myje ruce. Nikoli. Podpoříme ve sněmovně cokoli a od kohokoli, bude-li to v souladu s naším programem. Rozhodně se nechystáme praktikovat destruktivní politiku jen proto, že vláda nedodržela smlouvu o toleranci. Nicméně, a to říkám na rovinu, onen pomyslný balón je nyní na polovině opozičního hřiště. Logicky. Kritika bez zodpovědnosti je jedna věc, zodpovědnost sama věc druhá, s tou první nesrovnatelná...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama