Bc. Emil Pernica, DiS.

  • KSČM
  • Blansko
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2022 11:34:18

Koalice nemá žádný plán, jak pomoci blanenským občanům

Koalice nemá žádný plán, jak pomoci blanenským občanům

Koalice se zkrátka na SVJ a družstva, která odebírají teplo v rámci soustavy centrálního zásobování teplem, opět vykašlala. Je zapotřebí okamžitě podniknout takové kroky, které vrátí provozování soustavy centrálního zásobování teplem pod křídla města

 Dne 15. 3. 2022 se konalo 15. zasedání Zastupitelstva města Blansko. Na programu jednání byla také problematika CZT v Blansku. Příprava podkladových materiálů byla velmi bídná, v podstatě žádná. Zastupitelé neobdrželi obvyklých 7 dní před zasedáním žádný dokument k tak zásadnímu problému. Až v den zasedání jsme obdrželi tzv. na stůl nic neříkající doporučující usnesení rady a návrh usnesení zastupitelstva, který schvaluje cenu 778 Kč/GJ na rok 2022. Nic víc, další postup řešení problémů s firmou ZT energy nebyl vůbec předložen ani projednáván. Koalice tedy žádný plán, jak řešit problematiku centrálního zásobování teplem, nemá. Cena 778 Kč/GJ nemá žádné opodstatnění. Relevantní kalkulační vzorec na cenu tepla firma ZT energy nepředložila. Při stanovení ceny na rok 2022 se vycházelo z jakéhosi neoficiálního vzorce, který byl ,,vycucán z prstu“ v prosinci 2021. Jistě ale všichni vnímáme, jak se cena na trhu s plynem dynamicky vyvíjí. Navíc vedení firmy ZT energy dalo při svých mediálních výstupech jasně najevo, že smlouvy jsou nastaveny, tak absurdně, že se firma nemusí schválenou cenou za GJ řídit a může si stanovit v podstatě jakoukoli cenu. Tím pádem je zastupitelstvo odsouzeno do role hlasovacích panáků, které nemá na cenu žádný vliv. Proto mnoho zastupitelů odmítlo roli klaunů a nevymahatelné usnesení o stanovení ceny nepodpořilo. Toto usnesení prošlo tou nejtěsnější většinou jednoho hlasu, podpořili ji pouze koaliční zastupitelé, kteří se dobrovolně stali zbytečnými hlasovacími panáky. To, že koalice nezvolila nominanta KSČM, který je vysoce ceněným odborníkem a navíc nestraníkem, do výboru pro energetiku je vrcholem arogance a ubohé msty zoufalé blanenské koalice ve složení ODS, ČSSD, KDU – ČSL a Volby pro Blansko. Navíc si koalice do tohoto výboru dosadila člověka z firmy Amper Savings, která inkasuje sta tisícové částky na energetické poradenství. Reálný přínos tohoto poradenství pro město je minimálně sporný.

Nejhorší je, že přestože mají SVJ a bytová družstva sjednána s firmou ZT energy individuální smlouvy, cenová hladina je pro všechny stejná a teplo se jim razantně prodražilo a prodraží. Což jistě s prudce rostoucí inflací a cenou pohonných hmot není pro občany dobrá zpráva. Koalice se zkrátka na SVJ a družstva, která odebírají teplo v rámci soustavy centrálního zásobování teplem, opět vykašlala. Je zapotřebí okamžitě podniknout takové kroky, které vrátí provozování soustavy centrálního zásobování teplem pod křídla městské firmy, na kterou bude mít město přímý vliv a bez větších problémů bude ovlivňovat cenu za teplo.


Bc. Emil Pernica, DiS.

Zastupitel města Blansko za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama