MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.03.2022 22:13:00

Kraj poskytne na oblast životního prostředí více než čtyři miliony korun

Kraj poskytne na oblast životního prostředí více než čtyři miliony korun

Kraj své finanční prostředky v rámci pěti dotačních titulů pro oblast životního prostředí a zemědělství rozdělí mezi 40 žadatelů. Poskytnutí dotací ve výši přes čtyři miliony korun schválilo krajské zastupitelstvo.

„Pro náš kraj je vedle ochrany přírody a krajiny prioritou zejména zadržování vody v krajině. O této oblasti se v posledních letech hodně diskutuje napříč mnoha sektory lidské činnosti. Náprava mnoha nevhodných opatření z minulosti je během na dlouhou trať a je nutné je řešit především na celostátní úrovni. Přesto i všechna dílčí opatření mají smysl a upozorňují veřejnost na důležitost tohoto problému,“ vysvětluje náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek odpovědný za oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

V rámci environmentálního vzdělávání kraj poskytne dotace na zvyšování environmentální gramotnosti obyvatel Královéhradeckého kraje v souladu s krajskou osvětovou koncepcí. Zastupitelstvo schválilo poskytnutí dotací 18 žadatelům o dotaci v celkovém objemu přes 1,9 milionu korun.

Dotace se poskytují také na zadržování vody v krajině. Podporuje se zlepšení technického stavu rybníků, vodních toků a malých vodních nádrží za účelem posílení retence a akumulace vody v krajině. Zastupitelstvo schválilo poskytnutí dotací osmi žadatelům o dotaci v celkovém objemu 825 tisíc korun.

V oblasti ochrany přírody a krajiny se dotace poskytuje na tvorbu územních systémů ekologické stability místní a regionální úrovně, tvorbu podmínek umožňující zachování a posílení populací zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů ve volné přírodě nebo praktickou péči o životní prostředí. Zastupitelstvo schválilo poskytnutí dotací pěti žadatelům o dotaci v celkovém objemu přes půl milionu korun.

Dotace směřují také na praktickou péči o životní prostředí – zdroje a produkty v oblasti včelařství, včetně pořízení nezbytného vybavení. Cílem je zlepšit podmínky pro produkci včelařských produktů, stabilizovat a zvýšit stav včelstev, zlepšit jejich zdravotní a genetický stav a předcházet závažným onemocněním včelstev. Do programu včelařství přišlo celkem šest žádostí o dotaci s požadavkem na dotaci ve výši přes 660 tisíc korun. Zastupitelé vyhověli všem podaným žádostem.

V rámci programu propagace zemědělství a místní produkce se podporují osvětové akce zaměřené na propagaci zemědělství a příbuzných oborů a propagaci regionálních potravin. Cílem je zvýšení povědomí veřejnosti o významu zemědělství a příbuzných oborů v oblasti praktické péče o životní prostředí a podpoření odbytu regionálních zemědělských a potravinářských produktů. Tři žádosti se ucházely o podporu ve výši přes 176 tisíc korun. I zde kraj vyhověl žádostem v plné výši.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama