Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2012 10:56:16

Politický vězeň Rath

Politický vězeň Rath

Strany vládní koalice se předhánějí, kdo má větší zásluhu na dopadení korupčníka, bývalí přátelé z ČSSD, kdo se víc od Davida Ratha distancuje. Unisono ale zní chvála na práci policie a státního zastupitelství, s čímž nelze v žádném případě souhlasit

V úterý zasedal mandátový a imunitní výbor. Překvapivý výsledek nečekal asi nikdo. Doporučení k vydání bylo předem naprosto jisté. Nutno však poznamenat, že výbor nerozhoduje o vině nebo nevině, ale zda jsou splněny podmínky nutné pro stíhání poslance.
Celé by to proběhlo asi i důstojně, nebýt Radka Johna a jeho vyjadřování pro novináře. Aby opravdu nic v Rathově případě neprobíhalo, tak jak má, zmíní jistě mlčenlivost slíbivší John něco o šustění peněz a rochnění se v miliónech. Okamžitě přispěchají „experti“, kteří v médiích vypráví, jak specifický zvuk způsobuje manipulace s bankovkami.
To, že poslanci neměli k dispozici odposlechy, ale pouze přepisy „zájmových hovorů“ jsme dozvěděli, ostatně jak už je v tomto případě obvyklé, s náležitým zpožděním a jen tak mimochodem, bez většího důrazu. Vzhledem k tomu, že nejsou žádným soudním znalcem ještě ztotožněny hlasy osob, nejedná se o příliš důvěryhodný materiál. Pokud by docházelo k manipulaci s bankovkami, je opravdu s podivem, proč nebyly zkoumány otisky prstů na penězích ani na krabici. Orgány činné v trestním řízení tak asi věděli, že se peněz Rath nedotknul.
Až týden po zadržení měla obhajoba možnost nahlédnutí do spisu. Příkazy k povolení odposlechů a jejich záznamy tam nejsou, ty jsou v režimu utajení. Obsahuje pouze ony přepisy „zájmových hovorů“. Neví se však kdy, kde a jaké souvislosti byly pořízeny.  
Pochyby vzbuzujících faktů je víc. Obvinění je z přijetí úplatku, nicméně v celém usnesení o zahájení trestního stíhání poslance, který nebyl ještě sněmovnou k trestnímu stíhání vydán, nenaleznete slovo úplatek. Rozhodnutí o uvalení vazby ještě nepřišlo písemně, proto nejsou známy konkrétní argumenty k jejímu uvalení. V páchání trestné činnosti nemůže pokračovat, protože ta se údajně stala z pozice hejtmana, kteréžto funkce se vzdal. Obhajobě nejsou známy ani žádné důkazy. Atypické také je, že rozhodování o vazbě neproběhlo v standardní soudní místnosti, jak je obvyklé, ale soudce jel do služebny policie.
Není vůbec jisté, zda státní zástupce je místně příslušný. Buštěhrad, kde měla být údajná trestná činnost páchána, je ve středočeském kraji. Byť bylo údajné trestní oznámení podáno v kraji Ústeckém, měla dozorující státní zástupkyně postoupit věc nadřízenému státnímu zástupci, aby rozhodl o místní příslušnosti. Tak se nestalo.
Nestandardností v postupu všech zúčastněných je tolik, že to neuniklo ani veřejnosti, která i přes vydatnou masáž pravicových médií je z velké části na straně Davida Ratha. Podle anket na zpravodajských serverech (např. Parlamentních listech) 54-62 procent lidí věří v Rathovu nevinu a pokládají ho za politického vězně. Není to profesionální průzkum reprezentativního vzorku, má však výhodu v anonymitě odpovídajících a tedy absolutní svobody názoru.
Pravicová média nadšeně komentují průzkum ukazující neochotu lidí volit ČSSD. I já mám takové signály, ale nikoliv kvůli Davidu Rathovi samotnému, ale kvůli tomu, jak se poslední týdny chovají představitelé ČSSD. Na některé voliče to působí, jako by některým sociálním demokratům nastalá situace vyhovovala, a ti, kteří byli doposud ve stínu Davida Ratha, využívají jeho nesnází k získání vyšších postů.
Od samotného počátku je v případu tolik podivných a pravděpodobně i nezákonných postupů, že byl-li by dokonce David Rath odsouzen, což vhledem k absenci důkazů není příliš pravděpodobné, byl by podle ústavních expertů verdikt stejně z procesních pochybení zrušen. Je tedy dost možné, že pravicový mediální jásot nad umlčením největšího kritika vlády a poškození ČSSD vystřídá zklamání z osvobozujícího verdiktu a šok z vítězství KSČM v následujících volbách.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama