Ing. Martin Kolovratník

  • ANO 2011
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,9. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2022 3:27:00

Situace je naprosto kritická

Situace je naprosto kritická

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 19. května 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Tak dobrý večer, děkuji za slovo.

A vnímám podvečerní náladu zde ve sněmovně, že už asi vše bylo prakticky řečeno, ale já jsem byl k tomu vystoupení, a slibuji, že budu stručný, vyprovokován vystoupením pana ministra Síkely. Normálně by to byla faktická poznámka. Já jsem se procedurálně musel normálně přihlásit standardně. Pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího, vím, že už s tím nic nenadělám, nenaděláme, že už ta situace je taková, jaká je k dnešku, tedy ke konci května.

Určitě chci ocenit to, že jste férově a jasně řekl, že vám ten nouzový stav umožnil ty kroky, které jste popsal, ale při vší úctě, a prosím o pochopení, nemohu neříct nebo nemohu nezmínit to, co rezonovalo v médiích a ve veřejném prostoru. V jednom z článků, z ilustračních článků, který tady mám někdy z 5. dubna tohoto roku, takže už necelé dva měsíce zpátky: Vládo, kup si zpět zásobníky na plyn, volají odborníci, jinak podle nich Česko narazí.

Situace je naprosto kritická. Kvůli eskalující situaci obchodníci musí nakupovat za extrémně drahé ceny. Vám, pane ministře, to samozřejmě nemusím popisovat, pokud bychom ty zásobníky měli svoje, měli bychom je k dispozici, tak v nich bylo možné ten plyn skladovat za ty levnější ceny a pak je obchodníkům uvolňovat za ceny jiné, než jsou ty spotové, než jsou ty špičkové. Já už ten článek nebudu dál číst a nebudu zabíhat do detailů, ono to může být určitě téma na hospodářský výbor, ale to, co chci, aby tady veřejně zaznělo v té mé reakci.

My ten nouzový stav, když jsme to diskutovali dnes na klubu, tak právě situace s plynem, s tou kritickou situací s plynem, snad mohu mluvit za část mých, našich kolegů z klubu hnutí ANO, byla takovým tím jazýčkem na vahách, proč se pro ten nouzový stav v té kompromisní variantě, kterou navrhla paní předsedkyně, přiklonit a proč ho podpořit, protože to není věc, u které bychom nechtěli být. S tou vám chceme pomoci.

Ale znovu tady to musím zopakovat, je konec května a my jsme vás vyzývali a odborníci vás vyzývali, abyste byli akčnější a akčněschopnější, už v březnu a v dubnu tohoto roku, a to jste prostě nebyli. Taková je realita.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama