Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2022 18:02:00

Je to výzva, ale jdeme do toho

Je to výzva, ale jdeme do toho

Komentář na facebookovém profilu k událostem končícího týdne

 Milí přátelé,

rád bych se s vámi opět podělil o to, jak vypadal můj pracovní týden, co se povedlo a na čem pracujeme. Už za pár dní převezmeme od Francie evropské předsednictví. Česká republika bude podruhé stát v čele Evropské unie. Předsednictví začíná společným jednáním české vlády s Evropskou komisí 1. července na zámku v Litomyšli. To ale předbíhám, pojďme se teď ohlédnout za uplynulým týdnem.

V pondělí jsme občanům společně s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou a generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem představili projekt horkovodu, který bude dodávat teplo z Jaderné elektrárny Dukovany do jihomoravské metropole. Město je dnes z 90 % závislé na ruském plynu a právě horkovod pomůže tuto závislost významně snížit. Kromě toho se díky němu podaří zužitkovat teplo z Dukovan, které v současnosti zůstává nevyužité. A je to škoda.

V úterý zasedala tripartita. Na jednání se pravidelně scházejí členové vlády se zástupci zaměstnavatelů a odborů. Řešili jsme hlavně dopady války na Ukrajině na naši ekonomiku, zemědělství a také nadcházející předsednictví České republiky v Radě EU. Vládní priority jsou jasné. Chceme udržet sociální smír a ozdravit veřejné finance. Na tom pracujeme.

Z jednání tripartity jsem se přesunul na francouzskou ambasádu, kde Jeho Excelence velvyslanec Alexis Dutertre pořádal oběd s ostatními velvyslanci členských zemí EU v Praze u příležitosti našeho předsednictví. Byla to skvělá šance pobavit se o prioritách, které hodláme v EU během nadcházejícího půl roku prosazovat.

Středeční ráno bylo věnováno prvnímu zasedání nově složené Národní ekonomické rady vlády. Její činnost jsme obnovili minulý měsíc v reakci na současné problémy české ekonomiky způsobené dopady pandemie koronaviru, neúměrným růstem cen energií a důsledky ruského vpádu na Ukrajinu. Od rady si slibujeme především posílení expertního zázemí vlády a nové impulzy, které nám pomohou dělat správná rozhodnutí. Vláda chce a bude naslouchat odborníkům.

Na pravidelném zasedání vlády jsme se domluvili na tom, že vyčleníme 66 miliard korun na pomoc domácnostem a firmám v nadcházející topné sezoně. Součástí této pomoci bude i tzv. úsporný tarif a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje.

Ve středu jsem taktéž v Lichtenštejnském paláci ocenil Cenou Bezpečnostní rady státu za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky tři osobnosti, které nikdy nezapomněly, že je bezpečnost důležitá, a i v časech, kdy bylo „hezké počasí“, pracovaly na tom, aby se naši občané mohli cítit bezpečně. Oceněni byli plukovník Jiří Růžek, Martin Povejšil a plukovník Jaromír Tkadleček.

Středeční projev – ceny energií a jejich hrozící nedostatek považuji za nesmírně závažné a chtěl jsem ubezpečit občany v tom, že pro ně děláme maximum. Chci k vám být maximálně otevřený. Nárůst cen energií, jenž nás čeká v dalších měsících, bude pro mnohé z vás šokem. Říkáme však zřetelně – nenecháme vás padnout. Pokud jste projev neviděli a chtěli byste se na něj podívat, najdete ho na mých sociálních sítích nebo třeba na YouTube kanálu Úřadu vlády.

Čtvrtek a pátek jsem strávil v Bruselu. Měl jsem schůzku s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Mluvili jsme mj. o nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance v Madridu. Řeč byla i o Ukrajině. Je velice důležité, že NATO je v podpoře Ukrajiny proti ruské agresi jednotné.

Jense Stoltenberga jsem ujistil, že Česká republika do roku 2024 navýší výdaje na obranu na 2 procenta HDP. To je náš dlouhodobý závazek, kterému musíme dostát.

Poté jsem se přesunul na jednání Evropské rady. Hlavním bodem jednání bylo udělení kandidátského statusu Moldavsku a Ukrajině. Jeho schválení jasně ukazuje, že sdílíme stejné hodnoty a že jsme těmto zemím otevřeli dveře k evropské budoucnosti. Jsem velmi rád, že k tomu došlo.

Lídři EU mne také požádali, abych společně s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem připravil koncept neformálního summitu v rámci tzv. širší Evropy, který by se mohl konat v Praze a kterého by se měly zúčastnit evropské země od Islandu po Ukrajinu – nehledě na to, zda jsou členy Unie. Je to pro nás výzva, ale jdeme do toho.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama