MUDr. Zdeněk Hřib

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • 1. nám. primátora hl. m. Prahy
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2022 16:57:00

Řešení klimatické změny nepočká

Řešení klimatické změny nepočká

Komentář na facebookovém profilu k instalaci takzvaných klimatických hodin na Letné

 Názorně to ukazuje dočasná instalace takzvaných klimatických hodin na Letné. Odpočítávají totiž čas do blížící se chvíle, než se planeta oteplí o jeden a půl stupně oproti době před průmyslovou revolucí. Podle Pařížské dohody je právě tento milník hranicí zlomu, po jehož překročení bude buď nemožné nebo velmi těžké vrátit se zase zpět k dřívějším hodnotám.

V Praze si plně uvědomujeme, že je nutné řešit klimatickou krizi jako jednu z hlavních priorit současnosti. Proto už od roku 2021 naplňujeme náš klimatický plán s 69 konkrétními opatřeními pro udržitelný chod města s cílem dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality.

Rychlé změny klimatu už dávno nejsou jen otázkou k diskuzi, ale skutečně se nám ukazují před očima dokonce v rámci jedné generace! Vidíme to i v Praze, kde narůstá počet tropických a bezsrážkových dnů. Kvůli tomu například trpí suchem a kůrovcem pražské lesy, parky a další přírodní oblasti jako třeba Šárka nebo Letenské sady.

Kvůli tomu už není možné tak jako dříve sázet klasické druhy stromů v ulicích měst, protože by se už neuchytily. A kvůli tomu jsou některá místa v Praze během horkých letních dnů téměř k nežití. Navíc vše souvisí se vším. Praha třeba odebírá velkou část pitné vody z Želivky na Vysočině, jejíž okolí také dlouhodobě trápí sucho.

Je tedy nezbytné hledat cesty, jak se nevyhnutelným změnám klimatům přizpůsobit, ale v rámci světového společenství a úsilí nás všech také pracovat na tom, aby už se klima tak dramaticky dál nezhoršovalo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama