Bc. Marcel Kolaja

  • Piráti
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2022 8:36:00

Konec nelegálních krátkodobých pronájmů

Konec nelegálních krátkodobých pronájmů

Komentář na facebookovém profilu k návrhu legislativy, která má za zvýšit transparentnost trhu s krátkodobými pronájmy

 Všichni známe Airbnb. Jde o službu pro krátkodobý pronájem ubytování při cestování, která s sebou bohužel nese řadu negativních dopadů pro obyvatele oblíbených turistických destinací.

Praha není výjimkou. Ceny nemovitostí v české metropoli vytrvale rostou a situaci zhoršuje nepřehledný trh s krátkodobými pronájmy. Zahraniční investoři ve velkém skupují byty a pak je nabízí turistům. To je poněkud vzdáleno původní myšlence krátkodobého sdílení bydlení, když máte větší byt a chcete si pronájmem přivydělat.

Proto Evropská komise představila návrh legislativy, která má za cíl větší transparentnost na trhu s krátkodobými pronájmy. Jde o nástroj, který umožní radnicím získávat statistiky a údaje o jednotlivých pronajímaných nemovitostech. Města tyto důležité informace potřebují k tomu, aby mohly správně nastavit pravidla na místní úrovni a dohlížet nad jejich dodržováním.

Je to důležitý krok ke konci nelegálních nájmů a ke zprůhlednění trhu s nemovitostmi. Dojde i k moc potřebnému sjednocení pravidel napříč Evropou, která jsou momentálně dost odlišná a mnohdy ani nejsou nedodržována.

Změna tak pomůže rezidentům, službám i turistům!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama