Ing. Tomáš Czernin

  • TOP 09
  • Jičín
  • místopředseda Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.12.2022 10:44:00

Krajané přestávali směřování České republiky rozumět

Krajané přestávali směřování České republiky rozumět

Komentář na facebookovém profilu k předsednictví České republiky v Radě Evropské unie

 Během cest jsem se potkával s řadou Čechů, kteří trvale žijí za našimi hranicemi. Měl jsem tu čest být předsedou Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Nikdo z nich na svou vlast nezanevřel, ba naopak drtivá většina z nich zůstávala hrdými vlastenci a o dění doma se velmi intenzivně zajímala.

Nicméně i tito krajané přestávali směřování České republiky rozumět. Bohužel minulá vláda mnohdy působila chaoticky, byla nečitelná, ztrácela reputaci v mezinárodní politice a místo toho, aby se snažila posilovat naši pozici v EU a NATO, často hledala partnerství na východě. Musím přiznat, že jsem tento postoj krajanům (ani doma) vysvětlovat nedokázal.

O to větší mám radost z práce vlády současné. Rozumím některým výtkám a chápu, že ani dnes zdaleka vše není ideální. Chtěl bych však ocenit všechny ty, kteří se podíleli na předsednictví Rady Evropské unie. Předsednictví to bylo úspěšné nejenom pro Čechy žijící doma i v zahraničí, ale také pro znovuzískání mezinárodního renomé našeho státu.

Dovolte mi zmínit některé z nich:

Od samotného začátku českého předsednictví logicky rezonovala hlavně témata související s ruskou válkou na Ukrajině a s ní spojené energetické krize. Zbavení se závislosti na Rusku a posílení odolnosti evropské energetiky i ekonomiky jako celku bylo tedy jasnou prioritou. Českému předsednictví se podařilo schválit energetickou legislativu v rekordním čase. Pomohly tomu také mimořádné Rady pro energetiku, ze kterých vzešla společná evropská opatření k posílení připravenosti na tuto tuhou zimu a zmírnění dopadů vysokých cen energií.

V posledních týdnech se v rámci českého předsednictví jednalo o parametrech nouzového omezení cen plynu v případě jejich výrazného růstu. Nakonec se došlo ke shodě na jejich stropu, pokud překročí 4,4 koruny za kWh.

Česká vláda pomohla prosadit jádro jako bezemisní zdroj v rámci EU. A zároveň zahájila konečně dostavbu jaderné elektrárny Dukovany bez účasti firem z totalitních zemí, Číny a Ruska.

Členské státy také kvůli ruské válce postupně odsouhlasily poskytnutí dalších finančních prostředků Ukrajině a prodloužení protiruských sankcí.

V oblasti zdravotnictví se dosáhlo výrazných pokroků ve prospěch pacientů, a to zejména v oblastech vzácných onemocnění, onkologie, dostupnosti péče a očkování. Pořádný kus práce na tom odvedl můj kolega z TOP 09 Vlastimil Válek a jeho tým.

Během historicky prvního setkání Evropského politického společenství se do Prahy sjelo na 43 lídrů evropských států. Setkání vrátilo Českou republiku opět do první diplomatické ligy.

A v neposlední řadě došlo také ke schválení přístupu Chorvatska do Eurozóny, což představuje pro Českou republiku do budoucna velkou inspiraci.

Až příště pojedu za krajany do zahraničí, nebo třeba budu vysvětlovat dění v politice u nás na Jičínsku a Nymbursku, bude se mi to dělat mnohem snáze. A za to bych chtěl naší vládě ještě jednou poděkovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama