Mgr. Bc. Pavla Golasowská, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Moravskoslezský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2023 10:27:00

Dítě nemá být předmětem obchodu

Dítě nemá být předmětem obchodu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k petici Aliance pro rodinu.

 K přijetí petice Aliance pro rodinu „ZA KONEC OBCHODU S LIDMI A PROTI VYKOŘISŤOVÁNÍ ŽEN“

Ve středu 31. května 2023 byla v Petičním výboru Poslanecké sněmovny PČR za účasti místopředsedkyně výboru Niny Novákové přijata Petice za konec obchodu s lidmi a proti vykořisťování žen.

„Současná doba přináší zvýšenou citlivost k různým projevům násilí, zejména na ženách. Za velmi důležité, a netýká se to jen žen, ale všech lidí, považuji universální lidské právo na důstojnost. Protože lidská práva jsou nezadatelná a nezcizitelná, člověk se jich nemůže vzdát. Politici, média a všichni, kdo ovlivňují veřejný prostor, mají vytvářet prostředí, aby se práva na život či práva na lidskou důstojnost   dobrovolně nikdo vzdát nechtěl. Aby neexistoval tlak, třeba ekonomický, který by ho donutil tato práva v sobě popřít. Platí to i naopak: každý má velmi zvážit, zda naplnění jeho touhy není zaplaceno popřením lidského práva druhého,“ uvádí svůj základní přístup k obsahu přijaté petice Mgr. Nina Nováková.

Čtveřice poslanců z klubu KDU-ČSL (Romana Bělohlávková, Aleš Dufek, Pavla Golasowská a Nina Nováková) uspořádala od října minulého roku několik kulatých stolů a radila se s odborníky z různých oborů o otázkách souvisejících s náhradním, surogátním mateřstvím.

„Současná medicína i psychologie jasně hovoří o tom, že život dítěte je výrazně ovlivněn v oblasti fyzické, psychické i vztahové již měsíce před narozením a krátce po narození“ uvádí Nina Nováková a pokračuje: „Nemáme právo zapomenout na to, co může prožívat náhradní matka nejen v době těhotenství a v okamžiku, kdy se dítěte vzdává. Neptáme se vůbec, jak to může ovlivnit její další život.“

K tématu se vyjádřily i další poslankyně:“ Každé dítě potřebuje svoji identitu. Každé dítě má právo na to znát svoje rodiče, svoji rodinnou historii. Ona potřeba se většinou naplno projeví v období puberty a je provázena bolestným hledáním u dětí, které toto poznání nemají. Jako dětská lékařka s více jak třicetiletou praxí jsem tento proces opakovaně pozorovala u dětí v adoptivní péči. Nikdy proto nebudu souhlasit s tím, aby právo na dítě bylo nadřazeno nad právy dítěte“, říká Romana Bělohlávková.

Jiný pohled doplňuje Pavla Golasowská: „Dospělí si dělají nárok na to mít dítě někdy i za každou cenu. Dítě nemá být předmětem obchodu.“

„Každému legislativnímu návrhu musí předcházet široká diskuze, když je to naopak je to obyčejně špatně“, uzavírá Nina Nováková.

Kontakt pro novináře: poslankyně Mgr. Nina Nováková, tel: 737 209 760, e-mail: novakovan@psp.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama