Bc. Emil Pernica, DiS.

  • KSČM
  • Blansko
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2023 11:34:03

Těchov potřebuje další autobusovou zastávku

Těchov potřebuje další autobusovou zastávku

Vážení občané, na 7. zasedání Zastupitelstva města Blansko, které se konalo dne 19. 12. 2023 jsem přednesl interpelaci týkající se potřeby vybudování zastávky v horní části Těchova. Rád bych seznámil s touto interpelací i vás – občany.

Těchov má v současné době dvě zastávky a to Těchov, mateřská škola, která je situována ve spodní části ze směru od Blanska a Těchov ležící zhruba uprostřed. Na této zastávce se nachází točna pro linku MHD č. 223, zastavuje zde rovněž linka č. 233 ve směru na Benešov. Další zastávka je u bývalého obchodu ve směru do Blanska, která je určena pro linku č. 233, ale ta je od točny vzdálena cca 20 m, takže se dá považovat, že je na stejné úrovni. V jízdním řádu jsou tyto zastávky označeny názvem Těchov. Do Těchova a z Těchova je možné cestovat dvěma linkami. A to linkou MHD č. 223 a regionální linkou č. 233 Blansko – Sloup – Němčice – Benešov.

Ze zastávky Těchov (točna) ve směru na Sloup začíná po pár desítkách m táhlý kopec až na horní část Těchova. V tomto kopci jsou z obou stran postavené domy těchovských obyvatel. Ze zastávky Těchov (točna) je to k poslednímu domu na kopci v horní části 577 m převážně do kopce.

Kvůli této vzdálenosti i kopci proto Občanská aktivita Těchov zhruba 30 let iniciuje a navrhuje vybudování zastávky na konci horní části Těchov, kde by zastavovala regionální linka č. 233 v obou směrech. V 90. letech byl dokonce vypracován projekt na vybudování zastávky v obou směrech, tedy jak od Blanska, tak do Blanska. Projekt, bohužel, nebyl z neznámých důvodů realizován. S pozemky by velký problém nebyl, patří převážně občanům, kteří vlastní přilehlé nemovitosti a stavbu zastávky podporují.

Stavba zastávky je každý rok neúnavně zapisována do požadavků OA Těchov na zařazení do rozpočtu a předávána na MěÚ Blansko. Stavba zastávky je rovněž připomínána vedení města na každoročních veřejných schůzích OA Těchov. V posledních letech se vedení města a úřadu naučilo tento požadavek odmítat s argumenty o vysoké nákladnosti stavby. Původní projekt by bylo samozřejmě zapotřebí aktualizovat, jistě by to nějaké peníze stálo, ale zde se jedná o stavbu, která rapidně zlepší denní život desítkám občanů a ta stavba tam už zůstane navždy s minimálními náklady na údržbu.

Nemluvě o tom, že v horní části Těchova bydlí starší občané, kteří mají problém tu současnou vzdálenost překonat (zvládnout). Je to přes 500 m ze stávající zastávky Těchov (točna). Musíme se na to podívat i jiným pohledem než jen z pohledu finančního. Česká a evropská populace stárne. Jistě všichni víme, že od určitého věku je držení řidičského oprávnění závislé na lékařském posudku. A když lékař nazná, že zdravotní stav posuzovaného se neslučuje s řízením motorového vozidla, tak je ten člověk ze dne na den odkázán na veřejnou dopravu a ta by měla být vzdálenostně přístupná od místa bydliště.

Proto jménem OA Těchov i jménem svým žádám, aby byla zastávka vybudována v co nejbližším časovém horizontu. Tato zastávka pomůže desítkám lidí denně.

Bc. Emil Pernica, DiS.

zastupitel města Blansko za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama