RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2012 18:46:48

Prevence rakoviny může zachránit životy i ušetřit peníze

Prevence rakoviny může zachránit životy i ušetřit peníze

Europoslanec RNDr. Pavel Poc říká: "Preventivní screening kolorektálního karcinomu stojí včetně adresného zvaní doslova pár korun. Léčba pokročilého stadia tohoto typu rakoviny stojí řádově miliony a šance na uzdravení není zdaleka stoprocentní."

Poslanec Evropského parlamentu RNDr. Pavel Poc proto společně s odborníky z Evropské Gastroenterologické Federace (UEG) a pod záštitou kyperského předsednictví Rady EU uspořádal v Evropském parlamentu konferenci 'Metodika, výzkum a efektivní vládní strategie - snižování důsledků rakoviny tlustého střeva a konečníku (CRC)'.

Konference představila poslancům Evropského parlamentu a úředníkům Evropské komise přínosy efektivních screeningových programů CRC. Byla prezentována odborná metodika a různé politické přístupy k implementaci odborníky doporučených programů. Diskutovalo se nejen o zachráněných životech ale také o ekonomických benefitech úspěšné efektivní prevence a o harmonizaci osvědčených preventivních postupů. Českou odbornost "zastupoval" Doc. Ladislav Dušek, ředitel Institutu biostatistiky a analýz z brněnské Masarykovy Univerzity.

Doc. Ladislav Dušek: "Česká republika vede v pelotonu evropských států, pokud jde o incidenci a mortalitu kolorektálního karcinomu. Kdo jiný než my by měl být předvojem i v kolorektálním screeningu. Ročně nových 8500 diagnostikovaných pacientů s kolorektálním karcinomem v ČR, z čehož jsou neuvěřitelné 4000 v pokročilém klinickém stadiu, představují společnosti ekonomickou zátěž cca až 4 miliard korun. Aniž bychom snili vzdušné zámky, tak jsme schopni snížit tuto zátěž minimálně o polovinu. Proč tomu tak není? Nejdřív prostě musím trochu zaplatit, abych poté sklízel. Pokud bychom zvedli účast ve screeningu o 30 procent, což odpovídá možnému efektu zavedení adresného zvaní občanů do preventivních vyšetření, pak bychom platili za tato vyšetření v ČR o cca 60 mil více každý rok. Tato částka je ale více než návratná do pěti let, kdy bychom tímto získali zpátky přibližně jednu miliardu korun za léčbu nádorů, kterým jsme předešli. Kdy jindy s tím začít než včera ráno."

Prof. Hermann Brenner z německého národního ústavu pro výzkum rakoviny v Heidelbergu, který spolupracuje s týmem IBA MUNI a bude jedním z expertů, kteří budou pracovat na rozboru nákladů a benefitů screeningu v ČR, uvedl ve své prezentaci, že za každého německého občana účastnícího se jejich screeningového programu, ušetří německý zdravotnický systém v konečném zúčtování 490 eur.

Prof. Reinhold Stockbrügger, předseda UEG Public Affairs Committee (výbor pro veřejné záležitosti UEG) uvedl: "Jako ředitel Institutu biostatistik a analýz Doc. Dušek zásadně přispěl k mapování rakoviny tlustého střeva a konečníku v Evropě. Jasná data, které nám on a další epidemiologové poskytli, představují nejpřesvědčivější argumenty pro politiky, aby urychleně implementovali preventivní screeningové programy a především věnovali tomuto onemocnění větší pozornost než doposud.

Prezident UEG prof. Colm O'Morain dodal: "Holistický přístup je nutný k překonání současné velice vážné situace v celé EU. Každý občan musí mít nejen možnost podstoupit preventivní screeningové vyšetření, ale zároveň by k účasti na screeningu měly být rizikové skupiny také adresně vyzývány.
 
"Experti z celé EU dávají signál plátcům, tedy pojišťovnám i politikům: stojí to za to, jsme připraveni zachránit spoustu životů a ještě ušetřit finance. Jen je potřeba myslet dopředu na víc než jedno volební období. Pokud chce vláda snížit výdaje na zdravotnictví a zároveň i nadále snižovat četnost a následky tohoto onemocnění u obyvatel ČR, tak efektivní populačně založený plán preventivních vyšetření je řešením." dodal Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama