ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2012 13:57:02

Významné osobnosti převzaly Záslužné medaile Prahy 5

Významné osobnosti převzaly Záslužné medaile Prahy 5

Galerie Portheimka se stala slavnostním místem pro předávání Záslužných medailí městské části Praha 5.

Mezi oceněnými byly velmi známé osobnosti včetně olympijské vítězky Miroslavy Knapkové, významného chirurga Prof. MUDr. Pafka, DsSc., či umělecký pár Niny Divíškové a režiséra Jana Kačera. Ocenění in memoriam převzali za své otce synové knihovníka a heraldika PhDr. Bohumíra Lifky a spisovatele a člena protinacistického odboje PhDr. Jana Kefera.

„Kandidáty na ocenění se stávají občané, kteří se v naší části Prahy narodili, žili, či profesně působí či působili. Záslužné medaile vyjadřují vděčnost a díky spoluobčanům, kteří se v různých oblastech zasloužili o naši Prahu 5,“ uvedl při zahájení slavnostního odpoledne 1. zástupce starosty Ing. Miroslav Zelený. Výběr jmen vždy schvaluje Zastupitelstvo MČ Praha 5. Záslužné medaile, které představitelé Městské části Praha 5 předávali představují věrné repliky sto let starých medailí smíchovské radnice.

„Významné osobnosti jsou pro nás a naši společnost připomínkou toho, že náš dnešní svobodný život byl mnohdy vykoupen sebezapřením, utrpením a často i smrtí našich občanů. A na to bychom neměli zapomínat,“ řekl zástupce starosty JUDr. Petr Lachnit. „Jsme zavázáni těm, pro něž je práce více než zaměstnání, je pro ně posláním. Za těmito lidmi zůstává stopa jejich nadání a hlubokého osobního nasazení.“

Přehled oceněných osobností

Za přínos v oblasti medicíny byl oceněn Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., který se narodil 3. července 1940 v Bratislavě. Prof. Pafko je významným českým chirurgem, který v letech 1992–2010 působil jako přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol v Praze 5. V roce 1997 jeho tým uskutečnil první transplantaci plic v České republice. Působí v oboru hrudní a břišní chirurgie a vychoval řadu zručných lékařů. Mimo „standardní“ práci v motolské nemocnici se věnuje i pedagogické činnosti na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze a publikační činnosti.

Za přínos v oblasti sportu získala ocenění Miroslava Knapková, která se narodila 19. září 1980 v Brně a je nejlepší českou veslařkou-skifařkou. S veslováním začala v 19 letech, do té doby se věnovala atletice. Miroslava Knapková je úřadující mistryní světa z Bledu a majitelkou dalších dvou stříbrných a jedné bronzové medaile ze světových šampionátů. Dvakrát se stala mistryní Evropy, dvakrát vyhrála Světový pohár. Díky fantastické jízdě v letošním roce získala první zlatou medaili na Letních olympijských hrách v Londýně. Miroslava Knapková žije v Praze 5 a je členkou Veslařského klubu Prahy 5.

Za přínos v oblasti kultury Praha 5 vyznamenala Ninu Divíškovou, která se narodila 12. července 1936 v Brně, je filmovou a divadelní herečkou, režisérkou a pedagožkou. Za minulého režimu byla kvůli svému třídnímu původu zcela stranou pozornosti. Působila v ostravském Divadle Petra Bezruče, 35 let byla v angažmá v Činoherním klubu. Nyní spolupracuje s Dejvickým divadlem, divadlem Na Prádle a se Švandovým divadlem. Do její filmografie patří například Menzelova Žebrácká opera či Brabcova Kytice. Hraje v seriálech Ulice a Vyprávěj. Mimo své umělecké práce se věnuje také pedagogické činnosti. V Praze 5 na Barrandově žije 30 let a ve společném manželství s Janem Kačerem, které trvá obdivuhodných 45 let, vychovali tři děti.

Za přínos v oblasti kultury si převzal ocenění i Jan Kačer, který se narodil 3.10.1936 v Holicích. Jan Kačer je známý herec a režisér, svými mnohočetnými aktivitami obohacuje již přes padesát let české divadlo i film. V různých dobách patřil vždy k uznávaným uměleckým osobnostem, byť v době normalizace s omezenými možnostmi uplatnění.

Patřil k zakládajícím členům Činoherního klubu, působil v Laterně Magice, ve Vinohradském divadle. Po roce 1989 pracoval jako režisér v Národním divadle a uvedl řadu inscenací domácího i světového repertoáru. Mimořádnou popularitu mu přinesla role podnikatele Františka Rubeše v seriálech Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy.

Městské část Praha 5 vyznamenala in memoriam za statečnost PhDr. Jana Kefera, který se narodil v roce 1906 a byl významným českým knihovníkem, spisovatelem, skautským činovníkem a představitelem protinacistického odboje za druhé světové války. V letech 1936 až 1941  žil v Praze 5, v domě v ulici Pavla Švandy ze Semčic č. 7. Pracoval jako knihovník Národního muzea v Praze, v roce 1938 byl jmenován zemským muzejním komisařem. Vyvíjel rozsáhlou překladatelskou a přednáškovou činnost. Spolupracoval na „Velkém novém slovníku naučném“,  psal do vědeckých časopisů. Za druhé světové války byl významným  představitelem protinacistického odboje. V červnu 1941 byl gestapem zatčen a v prosinci téhož roku zahynul v koncentračním táboře Flossenburg.

Vyznamenání in memoriam za společenský přínos získal také PhDr. Bohumír Lifka, který se narodil v roce 1900 a zemřel v roce 1987. PhDr. Lifka byl významným českým knihovníkem, exlibristou a heraldikem. Žil v Praze 5 na Dívčích hradech, pracoval v Univerzitní knihovně, v knihovně Národního muzea a jako správce knihovny Náprstkova muzea. V roce 1959 byl zatčen a obviněn z údajné protistátní činnosti a odsouzen na sedm let. Amnestie v roce 1960 umožnila jeho propuštění, ale nepodařilo se mu už zapojit do jeho původního zaměstnání. Do svých 85 let pracoval na základě smlouvy o dílo v knihovně Československé akademie věd. V roce 1962 byl částečně rehabilitován, ale jeho úplná rehabilitace byla provedena až v roce 1992, pět let po jeho úmrtí. Široké spektrum jeho literárního díla zahrnuje početnou řadu prací od studií o zámeckých, klášterních a soukromých knihovnách až k pracím rodopisným, heraldickým a literárně historickým.

Přečteno: 2x
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama