MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2013 11:32:02

Amnestie do demokracie nepatří

Amnestie do demokracie nepatří

Téma, které od přelomu roku hýbe společností, je amnestie vyhlášená prezidentem k výročí vzniku samostatné ČR. U většiny veřejnosti se setkala s negativní reakcí a podobně se vyjádřili i všichni kandidáti na budoucí hlavu státu, včetně mne.

Nejde mi však v tomto případě o konkrétní parametry této konkrétní amnestie, ale o princip. Dle mého názoru je totiž tento institut dávno překonaný a v moderní době již nemá místo. Pokusím se vysvětlit proč.

 Slovo amnestie pochází z řeckého amnéstia, což v překladu znamená zapomenutí. V praxi se jedná o prominutí spáchané trestné činnosti vyšší mocí, dříve panovníkem, dnes většinou prezidentem. A právě v tomto posunu vidím potíž. Amnestie je dle mého přesvědčení pozůstatkem majestátu, kdy měl panovník takřka absolutní moc nad životy svých poddaných, mohl dávat i brát, odsoudit i odpouštět, to vše bez žádoucí kontroly demokratických institucí a možnosti občanů rozhodnutí ovlivnit. To zaprvé.
 
 Dalším nemalým záporem je amnestie jako demotivační faktor pro bezpečnostní složky a justiční systém. Vyšetřovatelé, státní zástupci, soudci, všichni věnují některým případům doslova roky života a nepočítaně práce, která v případě vyhlášení „odpustku“ přichází vniveč, což vede k propadu morálky těchto důležitých složek státní moci. Narušen je i výchovný faktor pobytu za mřížemi pro odsouzené a u řady z nich, především drobných kriminálníků, vede dle odborníků k pocitu beztrestnosti a recidivě.
 
 Z principu mého demokratického smýšlení tedy nemohu s institutem amnestie souhlasit, a to ať je jen částečná, nebo širšího rázu. Obzvlášť při příležitosti první přímé volby prezidenta je zřejmé, že pán Pražského hradu by již více neměl požívat absolutistických přežitků z časů, kdy se občané k záležitostem své země nemohli svobodně vyjádřit, a s nimi související moc zasahovat takto radikálně do lidských životů, ať už na straně odsouzených, nebo poškozených.
 
 Zároveň by bezpečnostní a justiční složky měly mít jistotu, že jejich tvrdá práce nebude v budoucnu zmařena jedním či dvěma podpisy. S tímto nejhlubším přesvědčením bych také k problému amnestií přistupoval v případě zvolení prezidentem republiky.
 
Vyšlo na blogu Aktuálně

 MUDr. Přemysl Sobotka
 kandidát na prezidenta
 místopředseda Senátu PČR
 předseda regionálního sdružení
 člen výkonné rady
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama