ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2013 12:27:47

Je nezbytné, aby byl přijat zákon, který sociální bydlení systémově řeší

Je nezbytné, aby byl přijat zákon, který sociální bydlení systémově řeší

Zelení se zapojili do akce na podporu lidí bez domova ‚Noc venku’. Volají po zákonu o sociálním bydlení.

Zelení se zapojili do akce Noc venku, která se snaží přiblížit veřejnosti problematiku bezdomovectví. Kromě informování veřejnosti se snaží také vyvolat diskuzi o návrhu zákona, který by zabránil každoročnímu nárůstu počtu lidí bez domova. Bytová situace nejchudších občanů v ČR je kritická. Strana zelených (SZ) je znepokojena dlouhodobým nezájmem státu o zajištění důstojného bydlení a nesouhlasí s neustálým odsouváním přijetí potřebného zákona.

„Kromě charitativní sbírky potravin, měla akce především seznámit veřejnost se zakořeněnými předsudky o bezdomovectví a upozornit, že v neřešitelné bytové situaci se může ocitnout kdokoliv z nás. Právě v této době je nezbytné, aby byl přijat zákon, který sociální bydlení systémově řeší,“ uvedla Pavla Brady, 1. náměstkyně opavského primátora a místopředsedkyně SZ, která nad akcí převzala záštitu a strávila čtvrteční noc ve spacáku na jedné z opavských ulic.

Ačkoliv stoupá počet lidí, kteří si nemohou dovolit bydlení na „otevřeném trhu“ a snadno tak mohou skončit bez domova, stále nejsou definovány jasné povinnosti státu, které by zhoršování současného stavu zabránily. Bez zákona chybí i vůle místních úřadů zabezpečit dostatek sociálních bytů. Řada zelených starostů, místostarostů a zastupitelů s bezdomovectvím bojuje po svém, bez systémové organizačně-finanční podpory státu je však tato snaha pouze ojedinělá.

Od příštího roku, kdy nabude účinnosti nový občansky zákoník, který eliminuje práva nájemníků, se navíc riziko ztráty bydlení ještě prohloubí. Už nyní jsme přitom konfrontováni se situací, kdy jsou chudí vytlačováni do ubytoven nesplňující základní požadavky pro důstojný život.

“Česká republika potřebuje zákon, který by otevíral cestu k bydlení lidem, kteří domov nemají, lidem, kteří žijí v nevyhovujících podmínkách, ale i lidem, kteří bydlení sice zatím mají, ale krajně nejisté,” dodala Brady. Nejohroženějšími skupinami jsou Romové, samoživitelky či samoživitelé s dětmi a senioři.

Návrh řešení bytové nouze by mělo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) předložit vládě do konce tohoto roku. Nedostatky v činnosti vlády a MMR v současné době suplují organizace jako Platforma pro sociální bydlení či Agentura pro sociální začleňování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama