Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.12.2013 7:19:58

V Plzni proběhla konference "Kraje za bezpečný internet"

V Plzni proběhla konference "Kraje za bezpečný internet"

Představit současné aktivity krajů v oblasti internetové bezpečnosti a seznámit zúčastněné s projektem Asociace krajů „Kraje pro bezpečný internet“ bylo cílem konference, která se uskutečnila 28. listopadu v plzeňském hotelu Primavera.

Představit současné aktivity krajů v oblasti internetové bezpečnosti a seznámit zúčastněné s projektem Asociace krajů „Kraje pro bezpečný internet“ bylo cílem konference, která se uskutečnila 28. listopadu v plzeňském hotelu Primavera.

Konference byla po 2 videokonferencích dalším krokem Asociace krajů směrem ke koncepčnějšímu příspěvku krajů k otázce internetové bezpečnosti, mezi spoluorganizátory kromě Plzeňského kraje a Asociace krajů patřil i Microsoft a Saferinternet.cz.

V první části vystoupili zástupci Vysočiny, Olomouckého a Jihomoravského kraje, nechyběli samozřejmě ani domácí z Plzně. Představili své mnohdy i již několik let trvající aktivity v tomto oboru.

Plzeň začínala v roce 2011 a ročním tématem vzdělávání a souvisejících brožur byla kyberšikana, o rok později pak facebook a v roce 2013 on-line nákupy.

Vysočina si vzala zase příklad ze společného projektu policie a kraje eCrime Wales, ve své činnosti se zaměřuje na řadu cílových skupin, od žáků, rodičů až po firmy. Definovala minimální bezpečnostní standardy, které formou doporučení sdílí s cílovými skupinami.

Olomoucký kraj rozvinul zas e-projekt e-bezpečí, zavedl i poradenskou linku pro rodiče a zaměřil se i na instalaci ochranného software v Domech dětí a mládeže a nízkoprahových centrech.

Jihomoravský kraj zase zaujal přítomné ukázkou videoklipu na téma kyberšikana ve škole.

Odpolední blok patřil pak zajímavým vystoupením představitelů Národního centra bezpečnějšího internetu, Národního bezpečnostního úřadu, CZ.nic, Microsoftu i Policejního prezídia. Hovořili o legislativě a celonárodních iniciativách na poli bezpečnosti na internetu, o prevenci a represi, statistice i konkrétních případech trestné činnosti. Věděli jste například, že 50,62% dětí se setkalo s kyberšikanou?  Že 53% dětí je schopno komunikovat po facebooku s neznámou osobou?

„Pro mne poučné bylo shrnutí nejčastěji definovaných problémů souvisejících s bezpečností – krádež a zneužití identity, krádež či prolomení hesla, zneužití dat, šikana a stalking, porušení autorských práv, nelegální software, spamming a phishing či narušení bezpečnosti stanic.“ sdělil Zdeněk Štefek, radní pro kulturu a památkovou péči, který má za Středočeský kraj tento projekt v gesci.

„Ve Středočeském kraji postupně formujeme v pracovních schůzkách vlastní strategii internetové bezpečnosti, bude mít zřejmě 3 pilíře – osvětu v podobě seminářů Vzdělávacího institutu Středočeského kraje pro pedagogické pracovníky a další cílové skupiny, rozšíření možností reagovat ve školách a na jiných místech na nebezpečí přes nainstalované červené tlačítko v browseru, kontakt na horkou linku na samolepkách apod. a v poslední řadě i definováním bezpečnostních standardů a doporučením či přímo nasazením prvků pro internetovou bezpečnost jako jsou webové filtry.“  představil možnou vizi zapojení kraje Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama