Ing. Petr Urbánek

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2014 6:42:08

Rozhovor na téma : Hazard v Litoměřicích

Rozhovor na téma : Hazard v Litoměřicích

Přetisk rozhovoru s Petrem Urbánkem na téma omezení hazardu v Litoměřicích.

Regulace hazardu je žhavým tématem v řadě obcí, jaká je momentální situace v Litoměřicích ?

Na rozdíl od většiny ostatních obcí se vedení našeho města o téma regulace hazardu nijak vážně nezajímalo. Proto strana zelených iniciovala koncem loňského roku petici požadující úplný zákaz hazardu, kterou podepsalo 291 občanů města. Vedení města tak bylo donuceno se tímto tématem začít zabývat.  

Na lednové zasedání zastupitelstva města, které následně schvalovalo novou vyhlášku o regulaci provozování sázkových her, přivedl 1.místostarosta Karel Krejza šéfa sdružení  hazardních firem UNASO, který zde pochopitelně obhajoval zájmy členů svého sdružení. Vedení města bohužel zapomnělo na toto jednání pozvat také zdravotníky či sociální pracovníky, kteří se zabývají prevencí, léčením a řešením důsledků závislosti na hazardu, aby mohli zastupitelům předložit argumenty a vysvětlit  návrhy druhé strany. Sice zde vystoupil jeden ze zastupitelů ODS, který je lékařem, ale v naprosto odlišné specializaci a proto by bylo značně tendenční vydávat jeho příspěvek za stanovisko odborníka.

Na základě obdržených jednostranných informací schválili zastupitelé v březnu letošního roku zákaz hazardu od 6:00 do 11:00 hodin dopoledne, přičemž mimo tuto dobu může být hazard provozován bez jakéhokoli omezení ve všech 28 stávajících provozovnách po celém městě. Protože dle nové vyhlášky již nemohou vznikat žádné nové herny, stávající provozovatelé heren získali navíc monopol zabraňující příchodu další konkurence. Toto opatření bylo vedením města prezentováno v místním tisku jako výrazné omezení hazardu.

Na veřejném diskuzním fóru „Desatero problémů Litoměřic – řešme je společně“, které se konalo ve středu 9.dubna 2014 za účasti více než 200 občanů, se však mezi všemi zde identifikovanými problémy umístil na prvním místě, s obrovským náskokem a více než 50 hlasy, požadavek na zrušení heren ve městě. Jak je vidět z této reakce občanů, ti se s názorem vedení města neztotožňují a požadují mnohem větší regulaci.

Jelikož bylo z následných reakcí starosty Ladislava Chlupáče a 1.místostarosty Karla Krejzy  v místním tisku zřejmé, že tento jasně vyjádřený požadavek občanů neberou příliš vážně a pravděpodobně se budou snažit jej svými následnými kroky relativizovat, začala strana zelených připravovat sběr podpisů pro vypsání obecního referenda.  

Jaký je Váš názor na návrh strany zelených vypsat obecní referendum ohledně zákazu hazardu v našem městě ?

Obecně považuji referendum za dobrý nástroj jak prokazatelně ověřit názory občanů na konkrétní téma a jak řídit město v souladu s vůlí občanů. Nezapomínejme však, že každé referendum s sebou přináší i nemalé náklady na jeho uspořádání , které by musely být hrazeny z rozpočtu města, odhady hovoří o částce kolem 500 tis.Kč. Vzhledem k tomu, že nás na podzim letošního roku čekají komunální volby navrhoval bych v tomto konkrétním případě jiné řešení. Občané opakovaně vyjádřili svůj požadavek na výrazné omezení hazardu v našem městě. Vedení města tak má nyní 6 měsíců na to, aby schválilo vyhlášku regulující hazard v souladu s těmito požadavky. Občané poté budou mít šanci se vyjádřit v komunálních volbách zda jsou s řešením současného vedení města spokojeni či zda preferují řešení navrhovaná jinými subjekty, které se těchto komunálních voleb zúčastní. Toto řešení s sebou nepřináší žádné dodatečné náklady a zároveň umožňuje občanům se k tomuto tématu jednoznačně vyjádřit.

A jaký je Váš postoj k omezení hazardu ?

Musím se přiznat, že jsem požadavku na zrušení heren v Litoměřicích dal na nedávném veřejném diskusním fóru svůj hlas i já. Ne proto, že bych si myslel, že je úplný zákaz hazardu ve městě tím jediným správným řešením, ale proto, že pouze kosmetické omezení hazardu schválené vedením města v březnu letošního roku na základě petice občanů, považuji stejně jako množství dalších účastníků tohoto fóra za naprosto nedostatečné. Proto chci, aby se vedení města touto otázkou znovu zabývalo.

Při hledání nejefektivnějšího řešení bychom měli více využívat praktických zkušeností z ostatních měst a kromě politiků bychom měli přizvat také odborníky ze všech zainteresovaných oborů, aby společně našli dobře fungující kompromis.

Jednou z alternativ, jež si dokáži představit jako první krok, je vytěsnění heren do vybraných míst na okraji města (mimo jiné např. části kasáren pod Radobýlem), kam by zavítali skutečně jenom ti, kdo chtějí opravdu za každou cenu hrát a kde by nesváděly k hazardu a neobtěžovaly náhodné návštěvníky či kolemjdoucí. V současnosti městem povolené herny jsou i pouhých 50 metrů od škol a městská vyhláška k omezení propagace her je bezzubá či její dodržování není dostatečně vymáháno.

O případném dalším zpřísňování regulace by pak bylo možné rozhodnout až následně, na základě vyhodnocení takto získaných zkušeností. V každém případě jsem si jist, že by při odpovědném hospodaření vedení města bez tunelování veřejných rozpočtů bylo možné nalézt dostatek prostředků na financování sportu v našem městě i při omezení příjmů z hazardu. Často používaný argument zastánců hazardu, že prostřednictvím jeho zdanění je financován sport v obcích proto považuji za účelový.  


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama