Květuše Hellmichová

  • BPP
  • Litvínov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2014 15:17:00

Kalná záhada starosty Šťovíčka

Kalná záhada starosty Šťovíčka

Starosta našeho města má zvláštní chování. Stále se pyšní tím, že dělá vše pro občany města a chrání město před devastací a devastací životního prostředí. Jenže to vypadá, že svou ochranu poskytuje jen když se mu to hodí.

Kalná záhada starosty Šťovíčka

Jak se vlastně přestěhovaly vysoce toxické kaly z Ostravska do Litvínova, proč se o tom dozvědělo zastupitelstvo města až ve chvíli, kdy bylo všechno rozhodnuto, proč ekologicky naladěný starosta nebránil další devastaci naší krajiny vlastním tělem? To jsou správné otázky právě teď před volbami.

Zatímco pan starosta je známý turista (především politický), přes neustálé změny jeho příslušnosti či sympatií (ODS, Věci veřejné, TOP09+Starostové) se jako taková „zelená niť“ táhne politickou kariérou jeho vášeň pro ekologii. Jenže lidová moudrost praví, že pod svícnem je největší tma, takže pod zeleným dohledem pana starosty dostal Litvínov jako dárek pořádnou nálož vysoce toxického odpadu.

Jak ono to vlastně bylo? Kaly z Ostravy jsou na skládce v Litvínově deponovány od roku 2011. Tou dobou byl pan starosta právě v dresu podnikatelského projektu Víta Bárty, Karolíny Kočí, Radka Johna a dalších s dnes již skoro zapomenutým názvem Věci veřejné. Na konci roku začaly k Litvínovu přijíždět pečlivě uzavřené kontejnery plné jedovatých pozdravů z Ostravska, každý den jich dorazilo asi tisíc tun. V Litvínově byly tyto super hermetické kontejnery otevřeny a náklad byl přesypán do běžných nákladních vozů, které to vzaly na panem starostou tiše odsouhlasenou skládku. Už to samotné ukazuje, že pro pana Šťovíčka ekologie znamená zajímavé téma tehdy, když se mu to hodí, naopak jindy je mu na obtíž.

V době, kdy se o převozu, uložení a následné likvidaci kalů jednalo, byl Milan Šťovíček nejen starostou Litvínova, ale i poslancem a co víc, byl předsedou Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny. Nepochybuji o tom, že byl jedním z prvních, kdo se o celém záměru dozvěděl, ponechávám stranou jeho případný podíl na samotném zrodu myšlenky dovézt do regionu, který má historicky děsivě poškozené životní prostředí a jehož obyvatelé na to doplácejí zdravím, další jedovaté látky.

Každopádně se město Litvínov 21. 6. 2011 stalo účastníkem řízení a mohlo se k uložení kalů vyjádřit. Teoreticky by se mohl pan starosta bránit, že k chybě došlo v aparátu města a tato klíčová informace se k němu ani nedostala. Jenže v polovině srpna kontaktoval jistý pan Aleš Grof asistenta pana Šťovíčka a upozornil ho na to, že se chystá převoz kalů k nám do Litvínova. Asistentem panem Doležalem mu bylo odpovězeno, že to pan poslanec Šťovíček ví a nebude s tím nic dělat.

A nyní je zajímavé, jak se město (jindy dosti vrtkavé) zachovalo akčně jako James Bond. Dne 26. 9. 2011 bylo vydáno rozhodnutí o možnosti uložit kaly na skládku v Litvínově. A hned 27. 9. 2011 se město Litvínov vzdalo práva na odvolání! Zastupitelé se o věci dozvěděli až na samém konci září, kdy bylo na cokoliv pozdě.

Dobře, můžeme si říci, že když pomineme neuvěřitelnou část přepravy jedů přes území města, tak skládka je moderní a nebezpečí (prý) nehrozí. Ale proč z toho tedy samotné město Litvínov nemá ani korunu?

Zdá se, že pan starosta Milan Šťovíček nejednal vůbec v zájmu Litvínova a jeho obyvatel. V čím zájmu tedy ten náš pan starosta jednal???

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama