ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2014 15:27:22

Hejtman Miloš Petera ocenil dobrovolníky za péči o válečné hroby

Hejtman Miloš Petera ocenil dobrovolníky za péči o válečné hroby

Pamětní listy a plakety dostali dnes 20. listopadu na Krajském úřadu Středočeského kraje lidé, kteří se nezištně starají o válečné hroby.

Ocenění jim předal hejtman kraje Miloš Petera a ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR plukovník Eduard Stehlík.

„Bylo mi ctí, že jsem mohl předat ocenění vám, kteří svůj čas a energii věnujete péči o válečné hroby. Mnoho spoluobčanů je míjí bez povšimnutí. Přitom jsou připomínkou hrdinství, boje za vlast a neumírající národní naděje. Jsem proto rád, že jsme snahu těchto dobrovolníků mohli ocenit,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera. 

Slavnostního aktu se za kraj zúčastnili také radní pro oblast památkové péče a kultury Zdeněk Štefek a radní pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička, který poznamenal: „Způsob, jakým se staráme o pozůstatky hrdinů bojujících v mnoha válkách, které prošly naším územím, je důkazem míry soudržnosti národa. Podle úrovně péče o válečné hroby se můžeme řadit k vyspělým národům. Přál bych si, aby se podobné péče dostávalo i památce našich vojáků, kteří jsou pochovaní v zahraničí.“

 

Pamětní plakety a listy letos obdrželi:

Město Bystřice (nominováno Městským úřadem Benešov) - převzal starosta Daniel Štěpánek

Město Týnec nad Sázavou (nominováno Městským úřadem Benešov) - převzal starosta Martin Kadrnožka

Miroslav Pavlík (nominován Městským úřadem Neratovice) - pomník v Mlékojedech

Obec Braškov (nominována Statutárním městem Kladno) - převzal starosta Vladimír Dráb

František Nešněra in memoriam (nominován Městským úřadem Nymburk) - ocenění převzala jeho vnučka Anna Paláková

Obec Stratov (nominována Městským úřadem Lysá n. L.) - převzal starosta Josef Horvát

„Jsem ráda, že jsem mohla být svědkem ocenění těch, díky nimž odkaz válečných hrdinů a jejich boje přežívá dodnes. Věřím, že nejen my, ale i lidé v jejich blízkém okolí, obci či městě těmto dobrovolníkům vyjádří své uznání,“ doplnila předsedkyně Výboru po regionální rozvoj Petra Šmejkalová.

Středočeský kraj ocenění udělil potřetí ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR. Kraj se tak rozhodl ocenit úsilí, starostlivost a čas, který věnují jednotlivci, sdružení, obce či města péči o válečné hroby. „Na ministerstvu se snažíme o to, aby se na válečné hroby nezapomínalo. Není to jednoduché, ale díky dobrovolníkům, jejichž zástupci tu byli dnes s námi, se nám to daří lépe. Děkuji všem, kteří se péčí zabývají,“ řekl ředitel Odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR Eduard Stehlík.

Ocenění je udělováno na základě každoročně dodaných nominací, které kraj předloží Ministerstvu obrany ČR a to je posoudí. Na území ČR se nachází 34 198 válečných hrobů, z toho ve Středočeském kraji 2 836. Nejvíce válečných hrobů je národů bývalého SSSR a Němců, pak Rumunů, Italů, Poláků, Francouzů a Britů. Od roku 1999 je péče o hroby svěřena do působnosti Ministerstva obrany ČR. 

„Připomínáme si letos první světovou válku a příští rok druhou. Ctíme ty, kteří položili život za naši svobodu a oceňujeme i ty, kteří se o pomníky padlých starají. Děkuji jim. Jsem rád, že Středočeský kraj na tuto péči přispívá i finančně, dotace je možné získat z Fondu kultury a obnovy památek,“ řekl radní pro oblast kultury a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama