Ing. Ladislav Zelinka

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2015 18:18:00

Občané proti developerské lobby: Znepokojivě velké množství kauz v Praze

Občané proti developerské lobby: Znepokojivě velké množství kauz v Praze

Se znepokojením sleduji kauzy sporů mezi obyvateli Prahy a developerskými firmami; s uznáním obdivuji aktivitu a odhodlanost občanské společnosti a odvahu postavit se silnějšímu.

Občané v těchto kauzách bojují za to, aby byly zachovány prostory veřejné zeleně a přírodních rezervací, kterým hrozí zničení a zastavění v rámci tzv. "developerských projektů", což v praxi znamená ve většině případů prostě to, že na nejhezčích místech Prahy v chráněných lokalitách mají být vybudovány luxusní vily pro bohatou klientelu. Samozřejmě na úkor všech ostatních obyvatel.

Aktuálním příkladem může být monstrózní výstavba bytových komplexů a vil v Prokopském údolí, přímo uprostřed parků a veřejné zeleně. Manažeři projektu se chlubí tím, že se Rezidence Trilobit "nachází uprostřed nedotčené přírody", nedodává však, že nedotčená byla pouze do doby, než započala tato výstavba. Park se tak mění na vilovou čtvrť a občané mají o prostor k vycházkám méně. Není divu, že obyvatelé Prahy 5 a místní sdružení protestují a snaží se hájít svá práva, když zjistili, že ti, co jsou na radnici, to za ně neudělají - zabrání pozemků, které měly sloužit jako park, pro soukromé účely bylo posvěceno magistrátem a radními.

Celkový počet podobných kauz, kdy se jedná o konfliktní výstavbu, přírodu v ohrožení, nebo ohrožení kulturní památky, je opravdu vysoký. Jeden přehledný seznam vede SZ na Praze 5: http://praha5.zeleni.cz/mapa-horkych-mist/prehled-kauz/. Podle informací jsou mimo jiných ohroženy zástavbou luxusních rodinných domů nebo jinou zástavbou chráněná území zalesněné rokle Kotlářky, kde již začaly stavební práce a kácení stromů, podle Občanského sdružení pro Hanspaulku a jeho právníků zčásti nelegálně, nebo chráněná území Šalamounka či Vidoule, kde by na místě lesa měla vyrůst bytová čtvrť, a jiné další. Rozsáhlý seznam 160 kauz registruje o.s. PragueWatch http://praguewatch.cz/reports.

Stejně zlý osud měl potkat park a prostory veřejné zeleně v Záběhlicích, které se staly terčem realitní spekulace a mělo na nich vyrůst nové sídliště. Díky odvážné aktivitě a dobrovolné iniciativě mnoha lidí a organizací byl projekt prozatím, pokud vím, zastaven.

Zjevně je potřeba, aby každá pražská čtvrť měla svá občanská sdružení a aktivní občany, kteří si budou svou oblast hlídat. U nás na Praze 3 monitoruje situaci pro tyto účely založené sdružení Tady není developerovo. V jeho hledáčku jsou zejména lokality parku Parukářka a některé městské objekty.

Záměry developerských firem vyvolávají na mnoha územích Prahy pobouření obyvatel, stejně tak jako chování radních, kteří projekty umožňují realizovat. Nikoli jednoho napadá otázka, kdo komu vlastně slouží, resp. kdo koho a čí zájmy zastupuje. Poučením pro občany je, z vlastní iniciativy sledovat plány výstavby, územní plány a rozhodnutí, sledovat dění v městských částech a bránit se občanskými právy a zákony. Úspěšné případy, kdy bylo díky aktivitě několika jedinců zabráněno devastaci přírody, ukazují, že to stojí za to a že má význam být aktivní.

Omlouvám se, že zde nemohu vyjmenovat všechna občanská sdružení a neziskové organizace, které se zasloužily o udržení parků a zeleně v Praze a odvedly dobrou práci. Nicméně jim všem patří můj dík a přání úspěchu v další prospěšné činnosti. Nejhezčí lokality v našem městě je nutné i nadále chránit a bránit před zneužitím a před soukromými zájmy ve prospěch zájmu obecného.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama