ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2015 14:40:10

Iktové centrum karlovarské nemocnice zlepšuje vybavení

Iktové centrum karlovarské nemocnice zlepšuje vybavení

V Nemocnici Karlovy Vary finišuje projekt modernizace iktového centra pro léčbu pacientů s cévní mozkovou příhodou. Nemocným i personálu už slouží většina špičkové techniky za téměř 11 milionů korun.


"Cílem nákupu nového vybavení bylo posunout zase o něco výše kvalitu dostupné péče. U cévní mozkové příhody je totiž pro úspěšnost léčby zásadní právě rychlá diagnostika a kvalitní terapie včetně té následné," řekl Josef März, generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Dodal, že kvalitní péče může být poskytnuta jen ve specializovaných centrech, jako je například to v karlovarské nemocnici.

Šanci na přesné zjištění příčin mozkové příhody, její rychlou léčbu a v řadě případů nutnou rehabilitaci pak výrazně zvýší právě nové přístroje, které nemocnice zakoupila za evropské peníze z programu IOP. Za celkem 10,7 milionů korun tak do nemocnice přibyl například trombelastograf umožňující správně monitorovat srážení krve při podávání léků, které rozpouštějí krevní sraženinu v mozku. Dále třeba nový transkraniální ultrazvuk, s jehož pomocí lékaři zvládnou neinvazivní vyšetření cév v mozku i bez použití kontrastních látek. Nebo naopak ultrazvuk pro vaskulární vyšetření s kontrastní látkou.

"Projekt samozřejmě nebyl zaměřen jen na diagnostickou techniku, ale také na pořízení vybavení pro samotnou léčbu a následnou rehabilitaci pacientů s mozkovou příhodou," vysvětlil generální ředitel Josef März. Nemocnice tak získala například přístroj pro řízenou hypotermii, který snižuje tělesnou teplotu a díky tomu zpomaluje v nekritičtějším období metabolismus pacienta. Po úspěšné léčbě pak může být velkým pomocníkem při návratu do života také nově zakoupený přístroj pro funkční terapii horní končetiny s motivační zpětnou vazbou, který spadá do kategorie přístrojů pro roboticky asistovanou rehabilitaci.

Finanční spoluúčast na projektu ve výši 15 procent hradí Karlovarský kraj, který také pomáhal nemocnici s předfinancováním nákupu přístrojů. Jak uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik, nákup nového vybavení není rozhodně tím jediným, co se zlepší pro pacienty mířící s mozkovou příhodou do Nemocnice v Karlových Varech. "Už příští týden totiž odstartuje rekonstrukce pavilonu C, ve kterém sídlí lůžkové neurologické oddělení a rehabilitace. Při opravě dojde na výměnu oken a stoupaček v celé budově. Náklady činí více než šest milionů korun a jsou plně hrazeny z rozpočtu vlastníka budovy, tedy Karlovarského kraje," řekl Jakub Pánik.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama