RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.10.2010 15:22:38

Česku i Evropě hrozí nedostatek odborníků na jaderné technologie

Česku i Evropě hrozí nedostatek odborníků na jaderné technologie

Jádro je při úrovni našich současných technických znalostí jediným stabilním, relativně čistým velkým zdrojem elektrické energie.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Evropské unii chybí špičkoví specialisté z oblasti jaderné energetiky a souvisejících oborů. Vyplývá to z právě probíhajícího jednání odborníků na uvedené téma v Bruselu, které inicioval český europoslanec Pavel Poc. Jde přitom o velmi vážný problém. Už v roce 2013 má totiž česká vláda rozhodovat o rozšíření Jaderné elektrárny Temelín.

"Nejde jen o český, ale celoevropský problém," říká Poc který společně se zástupci Českého vysokého učení
technického Praha (ČVUT) bije na poplach. "Jádro je totiž při úrovni našich současných technických znalostí jediným stabilním,  relativně čistým velkým zdrojem elektrické energie," říká Poc.


Hlavní problém se kterým se Evropa v oblasti jaderné energetiky v posledních letech potýká je ale dlouhodobě klesající zájem studentů o technické obory. Pokud by se tento trend nepodařilo zvrátit, hrozí, že v nadcházejících desetiletích nebude komplikacím s nedostatkem kvalifikovaných specialistů čelit jen jaderná energetika, ale i mnohé další obory.  Podle europoslance Poce přitom nejde jen o zajištění samotné obsluhy současných nebo budoucích elektráren.


"Tyto kvalifikované síly jsou nezbytné především pro vědu a výzkum v oboru," vysvětluje europoslanec. Probíhající vývoj reaktorů nové generace totiž slibuje nejen výrazně vyšší účinnost reaktorů, ale také možnost využití i stávajícího odpadu.


"Nehledě na bezpečnostní aspekt celé věci. Zatímco na dovozu ropy a zemního plynu je Evropa téměř výhradně závislá na vnějších zdrojích, v případě získávání energie z jádra má naopak dostatek vstupních surovin na staletí dopředu. Což nám poskytuje dostatek času pro vývoj nových, účinnějších, a čistších technologií," dodává Poc.


Podle Pavla Poce totiž současné alternativní zdroje energie, ať jde o větrné elektrárny, fotovoltaiku nebo biomasu, stále ještě nedosahují dostatečné míry účinnosti. Jádro je tak jedinou cestou jak vyřešit přechod od spalování fosilních paliv k novým technologiím, aniž by to mělo zásadní dopad na přenosovou soustavu, nebo některá přirozeně vysoce energeticky náročná průmyslová odvětví.


Poslance Evropského parlamentu, i jeho návštěvníky, s uvedenou problematikou seznamuje proto od dnešního dne také tématická výstava, kterou poslanec Poc připravil společně s ČVUT a českou státní energetickou společností ČEZ. Zahájena byla dnes v prostorách budovy Evropského parlamentu v Bruselu a kromě vzdělávacích programů v jaderné energetice prezentuje i dvacáté výročí provozu výzkumného jaderného reaktoru "VR-1" na katedře jaderných reaktorů ČVUT.


Mezi atraktivní exponáty představené v parlamentu patří především interaktivní model "VR-1" který simuluje provoz skutečného reaktoru přímo na výstavě, hologramy, makety paliva a další zajímavosti včetně materiálů o studijních oborech ČVUT. Zítra pak na výstavu naváže odborný seminář na téma vzdělávání v oblasti jaderné energetiky.


Seminář spojený s výstavou jsou součástí dlouhodobé spolupráce poslance Pavla Poce s ČVUT. Jsou vůbec největší prezentací českého vysokého technického školství která letos na půdě Evropského parlamentu proběhne. Zároveň jsou součástí dlouhodobého programu europoslance Poce zaměřeného na podporu oblasti vzdělávání a výzkumu v oblasti ekologicky šetrných technologií nejen v oblasti energetiky.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama