JUDr. Vít Bárta

  • VV
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2011 16:35:00

MF Dnes se ujala role vyšetřovatele i soudce

MF Dnes se ujala role vyšetřovatele i soudce

Prohlášení ministra Víta Bárty k informacím MF Dnes o údajném sledování politiků agenturou ABL

Je tomu již několik měsíců, co deník MF Dnes přišel s první částí seriálu „ABL sledovala politiky“. Shodou okolností se tak stalo jen několik týdnů před volbami a na základě zcela nevěrohodného dokumentu, což již připustil i pan redaktor Kmenta. Nekompromisní a zároveň pomýlené závěry, které z něj ovšem tehdy vyvodil, byly značně poškozující nejen pro firmu ABL, ale také pro mě samotného, potažmo pro stranu Věci veřejné, kterou reprezentuji na pozici ministra dopravy.

Snažil jsem se tedy bránit jediným možným způsobem, který lze uplatnit proti podobné dehonestační kampani: společnost ABL podala žalobu, já jsem podal trestní oznámení, a snažil jsem se věc vysvětlit koaličním partnerům s tím, že ani já, ani společnost ABL zmíněnou političku ODS nesledovala. To, že ABL na Praze 11 měla zcela jasné a transparentní aktivity, kterou byl například protikorupční program na Praze 11, je veřejně známé a nezpochybnitelné.

MF Dnes nepočkala na výsledek žádného šetření a místo toho se sama ujala role vyšetřovatele i soudce. A tak v posledních dnech opět uveřejnila sérii dokumentů ze zdrojů různé důvěryhodnosti. Z nich opět vyvozuje nepravdivé a silně poškozující závěry, ačkoliv nezná pravou historii těchto dokumentů, jejich možnou manipulaci, pozici externích dodavatelů a jejich jiné projekty pro jiné dodavatele atd. Tomu se nemohu bránit ani já, ani společnost ABL, protože vzhledem ke stáří tohoto „případu“ i k jasným pravidlům pro uchovávání a archivaci citlivých dokumentů, není možné dnes řadu věcí verifikovat.

Nezbývá mi proto než vyzvat vedení MF Dnes, aby zveřejnilo plné znění dokumentů, které má k dispozici, a umožnilo mi tak vyjádřit se k jejich obsahu nikoliv v kampaňovitém dávkování, ale s ohledem na celek a všechny jeho souvislosti. Jsem připraven učinit nezbytné kroky, včetně oslovení klientů a partnerů za účelem dohody na tom, které informace je a není možné publikovat. Již v tuto chvíli pracuje tým blízkých spolupracovníků na tom, aby se pokusil interpretovat doposavad zveřejněné dokumenty. Věřím, že je zcela jistě pochopitelné, že povaha práce bezpečnostní agentury je v řadě aspektů citlivá.

Učiním tak i přesto, že to může mít dopad na průběh a výsledek soudního sporu a dalších procesů. Věřím, že vedení MF Dnes si za svými slovy bude stát podobným způsobem jako já. Mé vyjádření k celkové kauze připravujeme ke zveřejnění formou tiskové konference do tří dní.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama