Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2011 13:45:26

ODS posouvá Českou republiku na periferii EU

ODS posouvá Českou republiku na periferii EU

Ten, kdo zpočátku vkládal do nového předsedy ODS určité naděje na poevropštění ODS nebo alespoň její pragmatičtější přístup k našim zájmům v Evropské unii, musí být trpce zklamán.

Petr Nečas zřejmě nedokáže odolávat eurofobnímu folklóru ODS a kdykoliv nemá na konkrétní iniciativy od evropských partnerů žádný názor, předvádí rituální tanec kolem totemu národní suverenity. Už tak slabý a nerozhodný premiér je s novými korupčními kauzami svých ministrů vystaven těžkým ztrátám na důvěryhodnosti vlastní protikorupční rétoriky. Proto premiér Nečas hledá oporu v prezidentovi, který jakoby zapomněl, že ještě před nedávnem z ODS ostentativně vystoupil.

Německá kancléřka udělala na poslední Radě EU velký politický manévr a přišla spolu s francouzským prezidentem s revolučním návrhem pro EU, o kterém se lze domnívat, že bude nejdůležitějším politickým projektem jejího kancléřství. Merkelová představila Pakt pro konkurenceschopnost EU, jinými slovy plán na vytvoření hospodářské vlády Unie. Jednoduše řečeno se jedná o nejvýznamnější politické nakročení k tomu, co mělo logicky následovat po zavedení společné evropské měny, a sice postupné vytvoření koordinované hospodářské politiky EU. Plán se nemá týkat jen členů eurozóny, jak si možná leckdo u nás mylně myslí. Účast na rozvinutí užší spolupráce v hospodářské politice je nabízena i těm, kteří zatím eurem neplatí.

I tentokrát si premiér došel předem pro schválení své evropské politiky na Hrad, jehož nepřátelský postoj k EU je notoricky známý. Smutné je, že ministr zahraničí Schwarzenberg sice používá proevropskou mluvu, ale nezdá se, že by bezradnost premiéra nějak viditelně kompenzoval. Reaktivnost a negativnost naší politiky je o to závažnější, že Merkelová ani Sarkozy nejsou žádní levičáci.

Výsledek je ten, že Praha dala (spolu s Londýnem) hned od počátku najevo, že její přístup k návrhům Berlína a Paříže bude velmi zdrženlivý. Nyní nastává období, kdy budou veškeré sporné detaily plánu teprve v diskusi upřesněny. Tím spíš je na škodu, pokud se česká vláda projevuje předem jako škarohlíd a ostentativní sólista, který dává hloupě najevo, že o spolupráci nestojí. Je namístě se ptát, co z takového postoje naši občané budou mít? Lze s jistotou říci, že pouze nevýhody. Naše země bude postupně odcházet do izolace a ani státy teprve aspirující na vstup do eurozóny nebudou mít zapotřebí se s Čechy o něčem bavit. Je něco jiného, pokud si zdrženlivou politiku vůči prohlubování integrace pěstuje ostrovní Velká Británie, která má velký vyjednávací potenciál. My nejsme ostrovní země, nemáme londýnskou City ani vojenskou a politickou sílu Velké Británie. Jsme středoevropský stát, který má nejužší hospodářské vazby přímo za humny, v klíčové zemi eurozóny.

Premiér Nečas označil plán Berlína a Paříže za politického yettiho: všichni prý o něm mluví, ale nikdo ho ještě neviděl. Místo vtipného glosování snahy ostatních členů EU o zlepšení pozice Evropy ve světě, bychom se měli zapojit do debaty o konkrétní podobě plánu. Například tím, že se jako středně velká země vyslovíme pro větší roli Evropské komise jakožto nezávislé instituce. Zatím si iniciativu drží pouze velcí členové EU a posiluje se tím mezivládní charakter celé akce. To není v zájmu malých a středních zemí. A už vůbec ne České republiky, která je hospodářsky závislá na eurozóně a jejím tahounovi Německu.

Lidé u nás přesvědčivou většinou hlasovali pro vstup do EU. Bylo vynaloženo hodně úsilí na mnoha diplomatických frontách, aby nováčci v EU nebyli členy druhé kategorie. Vzpomeňme si na tvrdá vyjednávání o různých přechodných obdobích po našem vstupu do EU. Ze strany ODS by bylo férové, zeptat se obyvatel ČR, jestli skutečně chtějí být občany druhé kategorie v EU rozdělené na jádro a periferii.

Česko vedené ODS nikdy nevynikalo aktivní evropskou politikou, protože ODS radši kritizuje to, co vymyslí ostatní. Nemá žádnou dlouhodobější vizi toho, kam by naše země měla v rámci Evropy směřovat. Věčné remcání a neochota spolupracovat s ostatními na něčem společném se zde vydávají za „vlastní názor“. Česko pod taktovkou ODS je v Evropě známo jako ten, o němž všichni ví, co nechce, ale o němž nikdo neví, co vlastně chce. Použijeme-li Nečasovu glosu, je konstruktivní evropská politika ODS něco jako yetti. Víme jen, že ODS to chtěla Evropě osladit. Hlavně aby to nakonec neosladila všem českým občanům!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama