prof. RNDr. Ivan Ohlídal, DrSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2011 12:48:05

Novela vysokoškolského zákona vyžaduje zásadní změny

Novela vysokoškolského zákona vyžaduje zásadní změny

Sociální demokracie pokládá některé z plánů v Pracovním návrhu věcného záměru zákona o vysokých školách, který před několika dny se značným zpožděním oproti původně ohlášenému termínu prezentovalo Ministerstvo školství, za nepřijatelné.

Samotný dokument je koncepčně značně nepropracovaný a vyžaduje nutné změny.

Sociální demokracie nesouhlasí především s návrhem zavedení školného na veřejných vysokých školách. Existence školného by způsobila mnoha mladým lidem zásadní komplikace při získávání vysokoškolského vzdělání a u některých z nich by dokonce mohla cestu za tímto vzděláním úplně uzavřít. Další nepřijatelnou skutečností, obsaženou v pracovním návrhu, je možnost za jistých podmínek financovat soukromé vysoké školy ze státního rozpočtu. Mezi sporné pasáže tohoto dokumentu patří například nejasná formulace pracovně-právních vztahů u docentů a profesorů. Jako diskutabilní se jeví i zavedení pozic profesorů a docentů jako funkcí na dané škole (návrat k prvorepublikovým poměrům), což může zvláště na méně kvalitních vysokých školách vést k devalvaci těchto titulů.

Navrhované změny v kompetencích orgánů vysokých škol (např. správních rad a akademických senátů) je také nutné podrobit důkladné analýze, aby nedošlo k omezení autonomie vysokých škol. V pracovním návrhu chybí i některá ustanovení, která budou v praxi nezbytná. Jedná se např. o ustanovení, které jednoznačným způsobem umožní odnětí akademických titulů získaných neregulérně. Takovéto ustanovení se vyskytují ve vysokoškolských zákonech mnoha vyspělých zemí světa, tento návrh je ovšem z nepochopitelného důvodu postrádá.

ČSSD proto vyzývá ministerstvo školství a vládu, aby nechala provést nejen důkladné připomínkové řízení k tomuto dokumentu v akademické veřejnosti a dalších zainteresovaných orgánech a společenských organizacích, ale také aby o něm vedla podrobný dialog s opozicí v českém parlamentu a respektovala její návrhy. Bez této diskuze a politické i veřejné podpory pak nelze očekávat, že případná schválená komplexní novela vysokoškolského zákona bude mít dlouhé trvání.

Ivan Ohlídal, poslanec ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama