Ing. Ladislav Zelinka

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.11.2015 13:33:00

Spotřebitelé mají zodpovědnost

Spotřebitelé mají zodpovědnost

Spotřebitelé musí vykročit z iluze, že jsou pouhými příjemci a že jejich rozhodování je čistě osobní záležitost a nemá na nic vliv. Tím, co nakupujeme, za co platíme, co vybíráme, vytváříme trh, formujeme společenskou ekonomiku a určujeme hodnoty.

Každý zakoupený produkt a zaplacené peníze jsou hlasem pro toto zboží a toho, kdo jej vyrobil, dodal, prodal. Nákupem a zaplacením vyjadřujeme s tím vším souhlas a tím se na tom i podílíme. Máme moc určovat trendy a ovlivňovat portfolio nabídky.

Krátkozrakým, kalkulativním uvažováním, nezodpovědností a ignorancí můžeme nevědomě podporovat otrockou práci, vykořisťování, devastování přírody, organizovaný zločin, mafii a podvodníky, tím že za toto vše a za jejich služby budeme platit; platby za nákupy na národní úrovni se pohybují v miliardách a tyto peníze musí vždy někomu přicházet do kapes. Na nás záleží, komu.

Svým výběrem můžeme dát hlas těm dobrým a ukázat "stop" těm špatným; můžeme podpořit svou obec, místní firmu, anebo čínského dealera, vietnamskou nebo italskou mafii, nebo finanční skupinu se sídlem na Bahamách.

To je jeden z důvodů vzniku značek jako "fair-trade", "bio", "český výrobek", "Klasa" a dalších certifikátů kvality.

Svými platbami za zboží můžete podpořit ekologické produkty, produkci místní výroby, zdravé, šetrné a eticky vyráběné věci. I když může být cena o něco vyšší, investice do dobrého, zdravého hospodářství se v delším časovém horizontu vrátí a vyplatí. Peníze, které zůstanou mezi námi, lidmi, budou moci být dále využity a připočteny k našemu bohatství, na rozdíl od těch, které odtečou do zahraničí neznámým skrytým vlastníkům a pak použity na kdovíjaké účely.

Je lepší, že peníze dostane např. soused nebo producent z mého kraje, kterého znám.

Levné zboží tak může být levné jen zdánlivě. Nákup nekvalitního zboží z nedůvěryhodných zdrojů může být pro naše hospodářství neblahý, nemluvě o tom, jak může být zboží vyráběné čistě za účelem zisku z prodeje škodlivé. Mnohé aféry a výsledky inspekcí to již ukázaly.

Až se nám bude příště něco nelíbit, podívejme se také na sebe, na své chování, svou spotřebu a nákupy, koho svými penězi podporujeme a dotujeme. Náš složitý svobodný tržní systém vyžaduje i po nás zodpovědnost a vzdělání v základech tržních principů, abychom nebyli jen loutkami prodejců, dealerů a distributorů, ale i odpovídající trhotvornou silou vědomou si svého podílu na stavu našeho světa a důsledků svých rozhodnutí.

Více k tomuto tématu si můžete přečíst v mém starším článku: Kupovat nejlevněji? Ladislav Zelinka, 2.4.2011. http://www.zvedavec.org/komentare/2011/04/4296-kupovat-nejlevneji.htm

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama