Ing. Ladislav Zelinka

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2016 11:19:00

Obnovení Československa může být reálnou možností

Obnovení Československa může být reálnou možností

Všichni víme, jakým způsobem a za jakých peripetií bylo rozděleno Československo. Tento stát fungoval dobře a měl známé jméno ve světě.

Po dvaceti pěti letech se můžeme ohlédnout, učinit revizi a zamyslet se nad tím, zda je rozdělení i nadále nutné, zda něco přináší a zda by nebylo správnější a zda není vhodný čas obnovit společný stát - stát Čechů a Slováků.

Podle dostupných průzkumů by okolo 40% občanů v obou zemích souhlasilo s opětovným spojením. Blízkost obou národů, jejich historie a přátelské vztahy soužití v jednom státě téměř předurčují.

Byl to i úmysl zakladatelů, obroditelů a našich největších státníků, aby tomu tak bylo - tradice, která přetrvala dlouhé roky, a až nástup divokého kapitalismu tyto historické vztahy přetrhal.

Zkušenost ukazuje, že rozpadání se států na menší celky není tou nejlepší cestou a osamostatňování se nepřináší vždy větší prosperitu, spíše naopak - významné ve světě jsou státní celky velké, ty které dokázaly najít společnou řeč napříč rozdíly v národnosti, vyznání, jazycích, a prosperitu přináší spíše spojování, sbližování - viz projekt Evropské unie nebo Spojené státy americké. Naopak na příkladu Jugoslávie a Sovětského svazu vidíme, kam vede úsilí o autonomii, samostatnost a národní homogenitu. Malé státečky vzniklé rozpadem dnes ani nikdo pořádně nezná, natož aby měly nějaký význam ve světě.

Stejně tak se obávám říci, že jak Česká republika, tak ještě více Slovensko se staly po rozpadu marginálními a nepříliš významnými, ve světě málo známými. Malá byla úcta ke společnému dědictví, a tak bylo také brzy promrháno a rozprodáno. To, co bylo budováno celá desetiletí, bylo v krátké době ztraceno.

Obnovením Československa bychom mohli vkročit do nové etapy a zajímavé budoucnosti, mohli bychom vytvořit moderní, otevřený, prosperující stát založený na demokratických principech, se spravedlivými pravidly vůči oběma národům, který by se mohl stát významnou součástí evropského společenství. Spojení by přineslo možnosti znovu obnovit ztracené tradice a dalo zároveň příležitosti k dalším potřebným změnám a reformám.

Budu rád za vaše komentáře, vyjádření souhlasu i případnou kritiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama