Mgr. Jan Korytář

  • BPP
  • Liberec
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,95. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2016 9:06:00

Ve věci údajně zhodnocených pozemků jsem nijak neintervenoval

Ve věci údajně zhodnocených pozemků jsem nijak neintervenoval

Vyjádření náměstka primátora Jana Korytáře ke spekulacím o údajném zhodnocení pozemků v souvislosti s přípravou nového územního plánu města.

Pozemky v Harcově jsem koupil s přítelkyní v roce 2001 na úvěr za cenu 600.000 Kč od soukromého vlastníka. Šlo o stavební pozemek s chalupou (na pozemku parc. č. 1061) určenou k demolici, zahradou a lučními pozemky (tehdy pozemek 1062/1) a další. Většinu (cca 5500m2) – konkrétně pozemky parc. č. 1061, nově vzniklý pozemek parc. č. 1062/3 a pozemek parc. č. 1063/3 jsme prodali přes realitní kancelář v červnu roku 2013 za cenu 1,6 mil. Kč.

Zbytek pozemku označený nově jako pozemek parc. č. 1062/1 o velikosti 1850 m2 vlastní stále přítelkyně. Tento zbylý menší pozemek byl v době, kdy jsme ho kupovali, v územním plánu z roku 1985 veden jako nezastavitelný a v územním plánu z roku 2002, který je dodnes platný (závazný), je pozemek veden rovněž jako nezastavitelný, viz obr. 1.

Do ploch zastavitelných byl výše uvedený pozemek parc. č. 1062/1 ve vlastnictví přítelkyně navržen již v konceptu v roce 2010 (před komunálními volbami), viz obr. 2.

Obr. 1 Platný Územní plán města Liberec              Obr. 2 Výřez konceptu územního plánu - 2010
                    

Na základě stanovisek dotčených orgánů a následných pokynů pro zpracování návrhu schválených v ZML (1/2012), ve kterých bylo stanoveno prověřit vymezení zastavěného území, došlo v návrhu pro společné jednání (projednán 10/2012) k úpravě rozsahu zastavitelných ploch. Tedy v době, kdy měl agendu územního plánování na starosti bývalý náměstek Jiří Rutkovský.

Projektant předmětný pozemek zahrnul do zastavěného území, protože vyhodnotil, že parcely tvoří souvislý celek s obytnou stavbou (může být obnovena) na pozemku parc. č. 1061. Od této fáze se návrh nezměnil, plocha je vedena jako stabilizovaná.

Po nástupu nového vedení a náměstkyně Karolíny Hrbkové (Změna pro Liberec) bylo jedním z důvodů pro přepracování nového návrhu územního plánu zmenšení zastavitelných ploch v okrajových částech města. V předmětném území nedošlo ke změně, i vzhledem k tomu, že oproti původnímu konceptu z roku 2010 již došlo k redukci zastavitelných ploch, je zajištěn přírodní koridor celým územím v návaznosti na přítomný vodní tok, případná budoucí zástavba navazuje na původní a je dále omezena ochrannými pásmy vodního toku a vodovodu.

Věřím, že z obrázků je patrné, že pod novým vedením, resp. díky náměstkyni Karolíně Hrbkové, nedošlo k zhodnocení dnes již mých bývalých pozemků.

Návrh pro společné jednání 10/2012                      Návrh pro veřejné projednání 6/2013

           

    
Nový návrh pro společné jednání 2/2016

Rád bych ještě zdůraznil, že jsem ve věci těchto pozemků neintervenoval žádným způsobem ani u paní náměstkyně, kteréhokoliv z úředníků, zpracovatele územního plánu Ing. arch. Jiřího Plašila a to ani sám, ale ani prostřednictvím jiné osoby. 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama