Ing. Lidie Vajnerová, MBA

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2016 12:37:17

Kdo bude mít odvahu zatočit s letním časem?

  Kdo bude mít odvahu zatočit s letním časem?

Už je to tu zas… u nás na Ještědu se ještě lyžuje a přichází „letní“ čas. Nesmysl, který kdysi zaváděl Hitler (důvod nevím, možná evropská harmonizace) a po něm komunisti, kteří chtěli dosáhnout úspor energie v churavějícím hospodářství.

Proč však tuto nesmyslnou záležitost dosud nikdo nezrušil netuším. Mnohokrát bylo doloženo, že žádné úspory nepřináší. Na jiný klad dosud nikdo nepoukázal, ale záporů by se našla celá řada. Můžeme začít školáky, z nichž řada začíná den ne v 8 ale nultou hodinou v 7 hodin ráno. Podle slunce tedy v šest! Pokračovat můžu přes populaci dospělých, kterým denní režim také do značné míry nastavily biorytmy stařičkého mocnáře na konci Rakouska – Uherska. Řada výrobních firem začíná dodnes na šestou a mimo Prahu se i v administrativě běžně začíná v osm. Posledním smutným příkladem jsou hospodářská zvířata, která jsou najednou probouzena, krmena i dojena o hodinu dříve, samozřejmě s příslušnými negativními dopady na jejich zdraví a přínos.

Jsou ale doloženy dopady na zdraví a biorytmy citlivých jedinců, což může vést až k psychickým potížím, srdečnímu infarktu, poruchám spánku, bolestem hlavy i ospalosti během dne. Stresů v životě máme i bez změn času dost.

Organizátoři petice za zrušení letního času uvádějí ještě další negativní důsledky zavádění letního času: zvýšení nehodovosti v dopravě v datech jarních a podzimních „přesunů“, zvýšení nákladů na topení a klimatizaci, zvýšení spotřeby pohonných hmot, vše kvůli posunům v přirozeném řádu věcí. Je klidně možné, že by lidem vadil méně, kdyby platil například jenom od půlky května do půlky září a nikoli „od sněhu do sněhu“, ale to už je akademická otázka. Pryč s ním zcela a hotovo!

Všichni si ještě pamatujeme statečný boj pekaře Stanislava Pecky z Chrudimska, kterému samozřejmě letní čas velmi komplikoval život a který si boj proti tomuto nesmyslu vytkl za svůj životní cíl. Sice tohoto cíle nedosáhl, ale aspoň to zkusil.

Jaký je váš názor na letní čas? Napište mi do diskuze.

Normal 0 21 false false false CS JA X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama