ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2016 13:17:44

Krajská nemocnice loni hospodařila s kladným výsledkem

 Krajská nemocnice loni hospodařila s kladným výsledkem

Karlovarská krajská nemocnice zakončila rok 2015 kladným hospodářským výsledkem. Vyplývá to z ekonomických výsledků společnosti. Po letech ztrát se tak největší zdravotnické zařízení v regionu pohybuje už druhým rokem v kladných číslech.

 

Obsah článku

​„Podle předběžných výsledků by Karlovarská krajská nemocnice měla za uplynulé období vytvořit kladný hospodářský výsledek ve výši několika set tisíc korun. To má pro nemocnici a její zaměstnance obrovský morální význam, protože nemocnice skončila v kladných číslech už podruhé za sebou, po letech milionových ztrát. Je to pro nás zároveň potvrzení toho, že nový management nemocnice zvolil správnou cestu a dík patří rozhodně všem zaměstnancům,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

“Zásadní měrou se na tomto výsledku podílely především vnitřní úspory. Těch jsme dosáhli souborem různých opatření. Šlo například o zprůhlednění a zefektivnění výběrových řízení, redukci režijní administrativy, nebo efektivnějším nakládání se zdravotnickým i nezdravotnickým materiálem,” řekl ekonomický ředitel KKN David Bracháček. Mezi konkrétní opatření patří například zlepšení kódování výkonů a fakturace zdravotním pojišťovnám, zavedení vnitřního auditu v nemocnici, nebo zavedení efektivnější průběžné údržby nemocničního areálu.

Kladný hospodářský výsledek přitom nemocnice udržela druhým rokem i přes stále se zmenšující objem objednávky veřejné služby ze strany Karlovarského kraje. Ta se týká chodu některých pro obyvatele regionu klíčových, nicméně z principu ekonomicky ztrátových pracovišť nemocnice, jako je například lůžkové infekční oddělení. Meziročně se tato objednávka snížila o téměř dva miliony korun a s jejím dalším poklesem se počítá i v roce 2016.

Provozní náklady nemocnice by se přitom měly snižovat i letos. “Přispějí k tomu investice, které se v karlovarské i chebské části KKN realizovaly právě v roce 2015. Jde například o projekt centralizace lékařské péče. Díky němu mohli zdravotníci v Karlových Varech opustit funkčně i energeticky zcela nevyhovujících budovy z počátku 20. století. A stejně tak by mělo přinést úsporu nákladů například částečné zateplení budovy porodnice v Chebu,” vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Martin Havel s tím, že hlavní snahou bude udržet vyrovnané hospodaření nemocnice i v nadcházejících letech. „Smyslem našeho snažení není vytváření milionových zisků nemocnice. Všechny vydělané peníze chceme vracet zpět, především do mezd zdravotníků a ostatních zaměstnanců nemocnice v roce 2017 a dalších letech,“ zdůraznil.

Mezi hlavní úkoly pro rok 2016 pak patří především ekonomické řízení lékové politiky a maximalizace výnosů vlastních lékáren. „V tomto směru ještě vidíme značné rezervy a možnosti vytvoření dalších finančních prostředků využitelných pro navyšování mezd zaměstnanců Karlovarské krajské nemocnice. Proto jsem požádal ekonomického ředitele, aby se nemocnice zaměřila i tímto směrem,” shrnul Jakub Pánik.

Karlovarská krajská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením na území Karlovarského kraje. Jejím zřizovatelem je Karlovarský kraj a skládá se z nemocnic v Karlových Varech a Chebu. Zároveň s 1200 pracovníky jde o jednoho z největších zaměstnavatelů v regionu. V roce 2015 KKN ošetřila téměř 37 tisíc hospitalizovaných a více než 720 tisíc ambulantních pacientů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama